Istoricul şi publicistul român George Bariţiu spunea, în urmă cu două secole, că pesimismul este un venin de moarte. Două sute de ani mai târziu, oamenii de ştiinţă au demonstrat acest lucru. Un studiu realizat de cercetătorii britanici şi germani arată că, în timpul unei medicaţii pentru o afecţiune sau o boală, este foarte important ca pacientul şi medicul său să aibă o stare psihică pozitivă, optimistă pentru ca tratamentul „să dea roade”.
Potrivit studiului realizat pe 22 de voluntari supuşi unui tratament cu raze, pacienţii au răspuns pozitiv în primele două etape ale cercetării. După fiecare sesiune de raze care provoacă o senzaţie de arsură în organism, voluntarii au primit analgezice care să le estompeze durerea. După câteva zile, în etapa a doua a studiului, după expunerea la raze, voluntarii nu au mai primit pilulele de calmare a durerii, ci doar „gogoşi” din partea medicilor, cum că le-au fost administrate analgezice. Şi în prima parte a studiului, şi în a doua, pacienţii au declarat că durerea aproape a dispărut. În a treia etapă a studiului, voluntarii au fost trataţi cu analgezice şi au fost înştiinţaţi că, după terminarea tratamentului, durerile vor reapărea.
În consecinţă, pacienţii s-au îngrijorat, iar nivelul durerii a stagnat, ba chiar s-a amplificat în unele cazuri la nivelul celui existent înainte de tratament. Profesorul şi neurologul Randy Gollub de la Spitalul General din Massachusetts (SUA) le recomandă medicilor să adopte o atitudine optimistă atunci când prescriu un tratament şi să renunţe la tonul grav al specialistului aflat în faţa unui necunoscător într’ale medicinii.