x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Trataţi-vă cu optimism

Trataţi-vă cu optimism

de Anca Aldea    |    08 Mar 2011   •   19:19

Istoricul şi publicistul român George Bariţiu spunea, în urmă cu două se­co­le, că pesimismul este un venin de moarte. Două sute de ani mai târziu, oa­menii de ştiinţă au demonstrat acest lucru. Un studiu realizat de cercetătorii britanici şi germani arată că, în timpul unei medicaţii pentru o afecţiune sau o boală, este foarte im­portant ca pacientul şi medicul său să aibă o stare psihică pozitivă, op­timistă pentru ca tratamentul „să dea roade”.

Potrivit studiului reali­zat pe 22 de voluntari supuşi unui tra­tament cu raze, pacienţii au răs­puns pozitiv în primele două  etape ale cercetării. După fiecare sesiune de raze care provoacă o senzaţie de a­r­sură în organism, voluntarii au pri­mit analgezice care să le estompeze du­re­rea. După câteva zile, în etapa a doua a studiului, după expunerea la raze, voluntarii nu au mai primit pilulele de calmare a durerii, ci doar „gogoşi” din partea medicilor, cum că le-au fost administrate analgezice. Şi în prima parte a studiului, şi în a doua, pacienţii au declarat că durerea aproape a dispărut. În a treia etapă a studiului, voluntarii au fost trataţi cu anal­gezice şi au fost înştiinţaţi că, după terminarea tratamentului, durerile vor reapărea.

În consecinţă, pacienţii s-au îngrijorat, iar nivelul durerii a stagnat, ba chiar s-a amplificat în unele cazuri la nivelul celui existent înainte de tratament. Profesorul şi neurologul Randy Gollub de la Spitalul General din Massachusetts (SUA) le recomandă medicilor să adopte o atitudine optimistă atunci când prescriu un tratament şi să renunţe la tonul grav al specialistului aflat în faţa unui necunoscător într’ale medicinii.

×
Subiecte în articol: fun