x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Turistul spaţial

Turistul spaţial

01 Noi 2008   •   00:00

Încă un milionar a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională. Richard Garriott şi-a împlinit visul de a călca pe urmele tatălui său, fost astronaut.



La bordul unei navete Soyuz, un om de afaceri american a călătorit până la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi înapoi. Vizita de zece zile l-a costat pe Richard Garriott 30 de milioane de dolari. Banii au fost achitaţi Federaţiei Ruse, Garriott devenind astfel al şaselea turist spaţial din timpurile noastre.

Fiu de astronaut, Richard nu a îmbrăţişat cariera tatălui. Şi-a ales industria jocurilor video, afacere din care a câştigat suficient de mult pentru ca, odată ajuns la vârsta de 47 de ani, să-şi permită luxul la care puţini oameni au acces – călătoria în spaţiu.

AVENTURA. La 12 octombrie, texanul Richard Garriott a decolat de la cosmodromul din Baikonur, Kazahstan, la bordul unei navete Soyuz, spre ISS, în compania a doi astronauţi – rusul Iuri Lontchakov şi americanul Michael Fincke. La ora 07:01 GMT, naveta s-a ridicat de la sol iar zece minute mai târziu, s-a instalat pe orbită conform programului. După aproximativ două zile de zbor neîncetat, Soyuzul a ajuns la destinaţie. La 14 octombrie, milionarul american a călcat pe ISS. Timp de zece zile, el a participat la trei experimente pregătite de ruşi în colaborare cu Agenţia Spaţială Americană (NASA). Experimentele au constat în măsurarea influenţei zborului spaţial asupra sistemului imunitar, studierea caracteristicilor somnului astronauţilor şi efectele microgravitaţiei asupra mediului înconjurător.

ÎNTOARCEREA. La capătul celor zece zile de misiune, echipajul Soyuzului a revenit acasă. La 26 octombrie, capsula spaţială, care îi avea la bord pe Richard Garriott şi pe doi cosmonauţi ruşi – Serghei Volkov şi Oleg Kononenko – a aterizat în stepa din Kazahstan, la ora 03:34 GMT. Potrivit unui purtător de cuvânt al Centrului rus de control al misiunilor spaţiale, situat în apropiere de Moscova, aterizarea a avut loc fără probleme.

VISUL. Astfel Richard Garriott a reuşit să-şi îndeplinească un vis, după cum avea să declare ulterior presei. Pe o parte, milionarul american a ajuns în spaţiu, urmând exemplul tatălui. Pe de altă parte, Garriott a mărturisit că vrea să efectueze o serie de experimente de creştere a cristalelor proteice pentru a ajuta o companie de biotehnologie pe care a pus-o pe picioare alături de părintele său.

CLIENŢI

Tatăl lui Richard Garriott, Owen, care a petrecut două luni în spaţiu, în 1973, în timpul unei misiuni la bordul staţiei Skylab (predecesorul american al ISS), a fost prezent la decolarea fiului său. Cu nouă luni înainte şi până la momentul lansării, Richard a fost supus unui antrenament asiduu la cosmodromul din Star City, de lângă Moscova. Predecesorii lui Richard, care au zburat pe ISS, au fost: americanul Dennis Tito (2001), sud-africanul Mark Shuttleworth (2002), americanul Greg Olsen (2005), americanca de origine iraniană Anousheh Ansari (2006) şi americanul de origine ungară Charles Simonyi (2007).

×
Subiecte în articol: special richard garriott richard garriott