Maine vom fi martorii unui spectacol ceresc rar: trecerea planetei Venus prin fata Soarelui. Evenimentul va mai putea fi observat abia peste 105 ani, in decembrie 2117, scrie transitofvenus.nl. Astronomii vad aceasta aliniere, care va avea loc pe 5 sau pe 6 iunie, in functie de locul de pe Terra unde ne aflam, ca un eveniment stiintific major.
Fenomenul se va produce incepand cu ora 1:05 (ora Romaniei) si se va incheia la 7:55 (ora Romaniei), astfel ca va putea fi observat in tara noastra in primele ore ale diminetii. Trecerea planetei Venus prin fata Soarelui va fi vizibila in intregime din regiunea Oceanului Pacific, incepand din estul Australiei, dar mai ales din Hawaii, de la Observatorul Mauna Kea, unde se afla unul dintre cele mai puternice telescoape din lume.
Afla la ce ora poate fi observat fenomenul in functie de locul unde te afli
"Evenimentul ne permite sa studiem foarte detaliat un fenomen pe care noi il observam de la distante foarte mari in galaxia noastra (Calea Lactee), iar acest fapt ne va oferi un spor de incredere in privinta capacitatii de interpretare a semnalelor pe care le detectam", a declarat astronomul Rick Fienberg de la American Astronomical Society.
Tehnica de detectare a exoplanetelor prin monitorizarea trecerii lor prin fata stelelor le-a permis cercetatorilor, in ultimii ani, mai ales dupa lansarea unor sateliti precum Kepler, sa faca multe descoperiri. Catalogul actualizat in luna martie de savanti, realizat pe baza datelor transmise de Kepler, numara 2.321 de planete potentiale care tranziteaza prin fata a 1.790 de stele.