x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un lac cu apă în stare lichidă, identificat pe planeta Marte

Un lac cu apă în stare lichidă, identificat pe planeta Marte

26 Iul 2018   •   07:29
Un lac cu apă în stare lichidă, identificat pe planeta Marte

Cercetătorii au identificat, cu ajutorul unui instrument de tip radar aflat pe o sondă spaţială de pe orbita lui Marte, o formaţiune ce pare a fi un lac sărat de mari dimensiuni, situat sub gheaţă şi localizat la polul sudic al Planetei Roşii, un posibil habitat pentru microorganisme

 

Rezerva de apă identificata, cu un diametru de 20 de kilometri, în forma unui triunghi cu vârfurile rotunjite şi localizată la circa 1,5 kilometri sub gheaţă, reprezintă primul depozit de apă lichidă descoperit pe Marte. Întrebarea dacă există un alt loc în afara Terrei care adăposteşte viaţă este una dintre dilemele fundamentale ale ştiinţei, iar noua descoperire oferă indicii tentante, dar nicio dovadă solidă. Apa este considerat un element indispensabil vieţii. 

Cercetătorii spun că ar putea dura ani întregi pentru a verifica dacă există organisme vii în acest depozit de apă asemănător unui lac subglaciar de pe Terra, probabil cu ajutorul unei misiuni care să poată fora gheaţa pentru a analiza apa de dedesubt. 

''Este locul de pe Marte cel mai asemănător unui habitat, un loc unde ar putea exista viaţă'', spune cercetătorul Roberto Orosei, de la Istituto Nazionale di Astrofisica din Italia, care a condus cercetarea publicată în revista Science. ''Acest tip de mediu nu este locul unde ţi-ai putea petrece vacanţa sau în care ar putea înota peştii'', a adăugat Orosei. ''Însă şi pe Terra sunt organisme care pot supravieţui şi se pot dezvolta în medii similare. Pe Pământ există microorganisme care pot supravieţui chiar şi în gheaţă''. 

Cu mult timp în urmă, Marte era o planetă caldă şi umedă, cu multe zone în care exista apă, dovadă fiind bazinele lacurilor secate de pe suprafaţa sa. Au mai fost găsite semne ale existenţei apei lichide pe Marte, dar niciodată rezerve stabile de apă. Orosei spune că apa, a carei temperatura este sub limita de îngheţ, a rămas lichidă gratie in special conţinutului ridicat de sare. 

Rămâne de văzut dacă vor fi găsite mai multe rezerve de apă subterane sau dacă această descoperire va rămâne o bizarerie, a mai spus Orosei. Întrebarea care se pune este dacă vreo formă de viaţă, care ar fi evoluat cu mult timp în urmă pe Marte, a găsit o cale de a supravieţui până în prezent. ''Nimeni nu îndrăzneşte să sugereze că ar putea exista forme de viaţă mai complexe'', a adaugat Orosei. AGERPRES

×