x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un tânăr a inventat sutienul care ar putea salva viața a milioane de femei

Un tânăr a inventat sutienul care ar putea salva viața a milioane de femei

12 Mai 2017   •   16:05
Un tânăr a inventat sutienul care ar putea salva viața a milioane de femei

Julián Ríos Cantú, un student de doar 18 ani din Mexic, a inventat recent un sutien care poate detecta semnele aparitiei cancerului la san suficient de devreme incat sansele de recuperare sa fie aproape totale.

Tanarului i-a venit ideea dupa ce mama sa, ea insasi suferind de aceasta boala, a fost nevoita sa-si faca o dubla mastectomie pentru a supravietui. Cantu, impreuna cu alti trei colegi, este fondatorul companiei Higia Technologies, care se ocupa de aplicarea tehnologiei cu biosenzor, inovatiilor medicale si este hotarât sa ridice calitatea vietii femeilor prin consolidarea unei metode cat se poate de profesioniste de auto-examinare, in scopul detectarii timpurii si eficiente a cancerului la san.

Sutienul inventat de adolescentul mexican se numeste EVA si le este util mai ales femeilor care stiu ca au o predispozitie genetica pentru cancer la san. Tinerii spun ca e mai rapid, mai ieftin si mai putin invaziv decat mamografiile.

Cei 200 de biosenzori pe care ii contine acest sutien „scaneaza” practic suprafata sanului si inregistreaza schimbarile mai multor parametri printre care temperatura sau dimensiune, tehnica evident mult mai precisa decat autoevaluarea. Astfel, o schimbare de forma, dimensiune sau temperatura ar putea sugera un flux sanguin crescut, fapt care ar putea reflecta simptome frecvente in unele tipuri de cancer. 

„Imediat ce apare o malformatie a sanului sau o tumoare, exista si un exces de vascularizatie. Cu cat e mai dens fluxul sanguin, cu atat si temperatura creste”, a spus Julian pentru Infobae. In fapt, tanarul a si castigat de curand premiul cel mare la Global Student Entrepreneur Awards.

×