Lansarea primului satelit romanesc, Goliat, a fost amanata din cauza conditiilor meteo nefavorabile pentru data de 13 februarie, intre orele 12.00 si 14.00 (ora Romaniei). Initial, evenimentul era programat pentru data de 9 februarie, de la Centrul Spatial din Guyana Franceza (Insula Kourou).
"Este o perioada cu vant puternic acolo (in Guyana Franceza, n.r.)", a declarat azi Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romane, citat de Mediafax.
Satelitul "Goliat" a fost proiectat pentru realizarea de imagini de observare a Terrei (cu o rezolutie de pana la 3MP), de masuratori ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoriti si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Satelitul Goliat este unul de mici dimensiuni (nanosatelit), in forma de cub (cu laturile de 100x100x100 mm), masa de 1062 de grame si o putere de 2W. Comunicatiile cu solul se vor realiza pe doua canale: 430MHz si 2,4GHz (transfer date).
"Goliat" a fost dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, la care au contribuit studenti de la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Fizica, dar si de la Politehnica - Facultatea de Aeronave. Lansarea pe orbita a nanosatelitului va fi efectuata cu primul zbor al noii rachete europene VEGA, fiind integrat pe lansator impreuna cu alti sapte sateliti, la centrul spatial al ESA din Guyana Franceza.
Vezi si: Primul satelit romanesc, gata de lansare