Corpul ceresc a fost descoperit recent și este considerat „potențial periculos” de NASA. Se numește 2022 RM4, are un diametru estimat între 330 și 740 de metri, o înălțime aproximativă cu Burj Khalifa din Dubai, care ajunge la 828 de metri.
Asteroidul se deplasează cu circa 84.500 km pe oră, ceea ce înseamnă de 68 de ori mai repede decât viteza sunetului. Pe 1 noiembrie 2022, acesta se va afla la o distanță de circa 2,3 milioane de km de Pământ, adică de 6 ori distanța medie față de Lună. Însă din punct de vedere astronomic reprezintă o apropiere destul de mare, scrie livescience.com.
NASA semnalează că orice corp spațial care se află la circa 193 de milioane de km de Pământ este considerat „obiect apropiat” iar dacă se ajunge la sub 7,5 milioane de km este „potențial periculos”. Aceste amenințări sunt urmărite îndeaproape de astronomi, care le studiază cu ajutorul radarului pentru a detecta semnele oricărei abateri de la traiectoriile lor normale pentru că ar reprezenta un posibil risc major pentru Terra.
Ce se va întâmpla cu Terra în următorii 100 de ani
NASA urmărește locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi, identificându-i cu ajutorul Sistemului de alertă pentru impactul terestru (ATLAS), compus din patru telescoape capabile să efectueze o scanare totală a întregului cer nocturn, la fiecare 24 de ore.
ATLAS este online din 2017 și a observat peste 700 de asteroizi din apropierea Pământului și 66 de comete. Doi dintre asteroizii detectați de ATLAS respectiv 2019 MO și 2018 LA, au lovit Pământul, primul explodând în largul coastei de sud a statului Puerto Rico, iar cel de-la doilea a aterizat în apropierea graniței dintre Botswana și Africa de Sud. Din fericire, erau asteroizi de mici dimensiuni și nu au provocat pagube.
NASA a estimat traiectoriile tuturor obiectelor din apropierea Pământului până la sfârșitul acestui secol. Vestea bună este că Pământul nu se confruntă cu niciun pericol cunoscut, ca urmare a unei coliziuni apocaliptice în cel puțin următorii 100 de ani.
Dar asta nu înseamnă că astronomii nu ar trebui să fie vigilenți în continuare. Deși majoritatea obiectelor din apropierea Pământului s-ar putea să nu fie periculoare pentru omenire, cum ar fi cometa care distruge planeta din pelicula satirică „Don’t Look Up”, din 2021, există o mulțime de impacturi devastatoare de asteroizi în istoria recentă pentru a justifica observarea atentă a cosmosului.
Meteoriți periculoși
De exemplu, în martie 2021, un meteroit de mărimea unei mingi de bowling a explodat deasupra orașului Vermont, Canada, cu o forță de 200 de kilograme de TNT.
Un alt meteorit a explodat în atmosferă, deasupra orașului rusesc Chelyabinsk în 2012, și a generat o explozie aproximativ egală cu până la 500 de kilotone de TNT, sau de 26 până la 33 de ori energia eliberată de bomba nucleară de la Hiroshima. În timpul exploziei din 2013, bile de foc au căzut peste oraș și în împrejurimile sale, distrugând clădiri, spărgând geamuri și rănind circa 1.500 de oameni.
Dacă astronomii ar fi să urmărească vreodată un asteroid periculos îndreptat spre planeta noastră, agențiile spațiale din întreaga lume lucrează deja la modalități de a-l devia. Pe 26 septembrie 2022, sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a redirecționat asteroidul nepericulos Dimorphos, modificând orbita asteroidului cu 32 de minute, în primul test al sistemului de apărare planetară al Pământului.
China a sugerat, de asemenea, că se află în etapele incipiente de planificare a unei misiuni de redirecționare a asteroizilor. Prin lansarea a 23 de rachete Long March 5 în asteroidul Bennu, care se va afla la 7,4 milioane de km de Pământ între anii 2175 - 2199, China speră să devieze roca spațială de la un potențial impact catastrofal cu Terra.