De unde vine fascinaţia noastră pentru delfini? De unde instinctul de a comunica in varii moduri cu ei? Sunt intrebări pe care le pune documentarul Discovery de săptămăna viitoare.
De unde vine fascinaţia noastră pentru delfini? De unde instinctul de a comunica in varii moduri cu ei? Sunt intrebări pe care le pune documentarul Discovery de săptămăna viitoare.
ZOOM vă propune pentru săptămăna ce vine un regal documentaristic care va ţine cu siguranţă intreaga familie ţintuită cu ochii de televizor. Pentru că, atunci cănd e vorba despre delfini, fascinaţia şi interesul sunt garantate. "Studiul delfinilor in mediul lor natural este la fel de uşor ca şi cănd am studia un animal care trăieşte pe Marte". Astfel incepe documentarul Discovery despre delfini. De ce această abordare? Pentru că incă nu se cunosc prea multe despre aceste mamifere, in afară de faptul că au o inteligenţă ieşită din comun printre "confraţii" din mediul acvatic.
ENIGME. Cum reuşesc delfinii să facă salturile pe care le fac? Este vorba despre aerodinamică sau despre felul in care ei folosesc proprietăţile apei, de la densitate pănă la gradul de văscozitate? Unele specii de delfini sunt capabile să inoate ore in şir fără să se oprească cu viteze care pot depăşi 50 de km/h, comparativ cu cei mai buni inotători olimpici umani care pot inota cu viteze de pănă la 16 km/h. Delfinii sunt de fapt replica din mări şi oceane a atleţilor din regnurile animale de pe uscat.
EXPERIMENTE. Documentarul studiază diferite tipuri de experimente la care cercetătorii au lucrat impreună cu delfinii. Una dintre concluziile la care au ajuns este că delfinul este unul dintre inotătorii care depun cel mai mic efort din lume pentru a se deplasa prin apă. Estimările s-au făcut pe grila aplicată inotătorilor olimpici, puls, bătăile inimii, frecvenţa respiraţiei etc. Insă restul misterelor şi aspectelor inedite despre delfini le veţi vedea săptămăna viitoare in documentarul propus de Discovery Channel.