Cele mai vechi desene animate din lume, create acum 30.000 de ani, pot fi gasite in pesterile Frantei. Afirmatia a fost facut de arheologul Marc Azéma, de la Universitatea Toulouse - Le Mirail si artistul independent Florent Rivère, care si-au publicat studiul in numarul din aceasta luna a revistei stiintifice Antiquity.
Acestia sustin ca artistii din epoca de piatra foloseau torte pentru a crea un efect de animatie cu ajutorul picturilor rupestre.
"Artistii din epoca de piatra au vrut sa insufle viata in imaginile pe care le-au desenat", scrie Azéma in studiul sau. "Majoritatea picturilor rupestre infatiseaza animale in miscare".
Fara a fi luminate de o torta, imaginile par a fi o succesiune de desene suprapuse, in care animalele au mai multe capete sau membre. Insa daca se misca o torta in dreptul lor, desenele par sa se miste in secvente.
Azéma a studiat ceea ce el crede ca sunt desene animate rupestre timp de 20 de ani, afirmand ca sunt 53 de astfel de creatii in 12 pesteri din Franta.
"Efectul pe care o torta miscata in dreptul picturilor este unul de taumatrop", scrie Azéma.
Taumatropul este o inventie din 1825 care consta intr-un disc de contur, avand in fata si pe spate cate un desen. Atunci cand este invartit, desenele par sa se suprapuna, dand impresia unei miscari a desenelor.
"Taumatropurile preistorice reprezinta cele dintai incercari de reprezentare a miscarii care au culminat cu aparitia cinematografului", se scrie in studiul lui Azéma si al lui Rivère.