x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO - GALERIE FOTO - Dragonii din pestera Postojna. Biologii speră la o nouă generaţie de pui

VIDEO - GALERIE FOTO - Dragonii din pestera Postojna. Biologii speră la o nouă generaţie de pui

07 Feb 2016   •   16:10
VIDEO - GALERIE FOTO - Dragonii din pestera Postojna. Biologii speră la o nouă generaţie de pui

Creaturi care seamănă cu dragonii sălăşuiesc în adâncul unei peşteri din Slovenia. Biologii au făcut eforturi pentru a înmulţii aceste animale într-un mediu neobişnuit, un acvariu subteran, accesibil numai cu un tren, scrie New York Times.

Pare o poveste fantasmagorică însă vietatea este perfect reală.

Amfibianul, pe numele lui Olm, care depune ouă transparente precum cristalul şi are un corp roz lung şi sinuos, picioare scurte şi branhii exterioare. Din cauza înfăţişării sale în secolul al XV-lea oamenii credeau că aceste animale sunt pui de dragoni.

Chiar dacă nu scuipă foc, acest amfibian are câteva calităţi unice, demne de o creatură mitică. Trăieşte peste 100 de ani şi poate trăi fără să mănânce 10 ani. Olmul este orb însă vânează datorită incredibilelor lui simţuri, cele ale auzului şi mirosului, şi are capacitatea de a detecta câmpuri electrice şi magnetice.


Femelele depun ouă numai odată la 6 ani şi ajung la maturitatea sexuală doar când ating vârsta de 15 ani.


Biologii au instalat acvariul în peştera Postojna, unde în 2013 ar fi trebuit să vină pe lume mai mulţi pui de olm. Din nefericire eforturile oamenilor de ştiinţă au fost sortite eşecului pentru că din ouă nu a ieşit niciun pui iar unele au fost mâncate de alţi olmi, a explicat Sašo Weldt, unul din biologii care îngrijesc acvariul.


Speranţele biologilor au crescut după ce un nou rând de ouă şi-au făcut apariţia în acvariu. Femelele depun în jur de 30-60 de ouă în decursul a 20 de zile iar puii ar trebui să eclozeze în câteva săptămâni.

 

Dragonii din peştera Postojna


×
Subiecte în articol: olm postojna