x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO Premieră la NASA! Artemis 1, cea mai puternică rachetă, a plecat spre Lună

VIDEO Premieră la NASA! Artemis 1, cea mai puternică rachetă, a plecat spre Lună

de Giulia Anghel    |    16 Noi 2022   •   09:59
VIDEO Premieră la NASA! Artemis 1, cea mai puternică rachetă, a plecat spre Lună
Sursa foto: hepta

NASA a lansat, miercuri, cea mai puternică rachetă spre Lună. SLS a decolat, astăzi, de la baza din Florida, în cadrul programului Artemis.

Evenimentul marchează începutul ambițiosului program american de întoarcere a omului pe satelitul natural al Pământului.

Racheta a fost lansată la ora  01:47 (06:47 GMT) de la  Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida, la o jumătate de secol după ultimul zbor din cadrul programului Apollo.

 

Capsula Orion are o înălțime de circa 100 de metri, nu are personal uman la bord și nici nu va ateriza pe Lună, însă se va deplasa până la circa 64.000 km în spatele acesteia. 

Misiunea Artemis 1 va dura circa 26 de zile, fiind programată să se întoarcă la 11 decembrie 2022 pe Terra, și are scopul de a pregăti zboruri cu astronauți care să aterizeze pe Lună. Oamenii de știință urmăresc dacă scutul termic al capsulei, situat pe partea inferioară, va face față temperarurilor extreme, de circa 3.000 de grade Celsius, pe care le va întâlni la reintrarea în atmosfera Pământului. Aceasta va avea o viteză foarte repede la întoarcere, de circa 38.000 km/oră, adică de 32 de ori viteza sunetului.

În lunile august și septembrie au mai fost două încercări de lansare a rachetei Artemis dar au fost oprite în timpul numărătorii inverse din cauza unor probleme tehnice.

Urmează colonizarea Lunii?

NASA va sărbători, luna viitoare, 50 de ani de la lansarea Apollo 17, ultima oară când oamenii au pășit pe Lună.

Agenția spațială și-a numit acum noul program Artemis, sora geamănă a lui Apollo în mitologia greacă, și are în plan să lanseze misiuni mai complexe spre Lună în următorul deceniu, cu construirea de habitate pe lună și utilizarea roverelor, împreună cu o mini-stație spațială pe orbită în jurul acesteia.

 

 

 

×
Subiecte în articol: nasa racheta luna Artemis 1