Cercetatorii de la Universitatea Berkeley au reusit sa reconstituie diferite imagini exact asa cum sunt percepute de creierul nostru, scrie Le Point. Cu ajutorul unui scanner, echipa de cercetatori condusa de Jack Gallant a masurat fluxul sanguin din aria cerebrala unde se proiecteaza vederea. A ales trei subiecti, carora li s-a cerut sa vizioneze pasaje din filme. Datele obtinute astfel au fost inregistrate de un computer, care 'lega' imaginile intre ele in functie de activitatea cerebrala si reconstruia imaginile din pasajele vizionate de subiecti.
Rezultatul obtinut a constat intr-o reprezentare neclara a perceptiilor, mai degraba in gen 'turner', decat 3D. Totusi, 'metoda permite deocamdata doar reproducerea sistemului vizual uman bazic: forme, contururi, obiecte mari', a explicat Gallant. Un specialist din echipa sa, Shinji Nishimoto, s-a aratat mai optimist, spunand ca 'aceasta descoperire ar putea, in curand, sa ne permita sa vizionam imaginile proiectate in creierul nostru, fie ca ar fi vorba despre vise, fie despre «filmele» rodului imaginatiei noastre. (...) Este un pas important catre reconstructia imagisticii interne a creierului'. Astfel, intr-o buna zi, am putea viziona, de pilda, ce am visat peste noapte.
Descoperirea este utila si pentru medicina. Ar putea fi decisiva pentru investigarea psihica a persoanelor care au suferit un atac cerebral, a celor intrate in coma sau a celor suferinde de boli neurodegenerescente care le impiedica sa se exprime verbal. Gallant mai spune ca descoperirea 'ar putea deschide calea unui aparat care sa inlesneasca comunicarea directa cu creierul si, de ce nu, le-ar putea permite celor cu infirmitati motrice cerebrale sau cu paralizii sa foloseasca computerul doar cu ajutorul fortei gadului'.