x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Visele noastre, în curând pe micul ecran

Visele noastre, în curând pe micul ecran

de Sînziana Stancu    |    28 Sep 2011   •   21:00
Visele noastre, în curând pe micul ecran

Cercetatorii de la Universitatea Ber­keley au reusit sa reconstituie diferite imagini exact asa cum sunt percepute de creierul nostru, scrie Le Point. Cu ajutorul unui scanner, echipa de cer­cetatori condusa de Jack Gallant a masurat fluxul sanguin din aria cerebrala unde se proiecteaza vede­rea. A ales trei subiecti, carora li s-a ce­rut sa vizioneze pasaje din filme. Da­tele obtinute astfel au fost inregistrate de un computer, care 'lega' ima­ginile intre ele in functie de activita­tea cerebrala si reconstruia imaginile din pasajele vizionate de subiecti.

Re­zulta­tul obtinut a constat intr-o re­pre­zentare neclara a perceptiilor, mai de­graba in gen 'turner', decat 3D. To­tusi, 'metoda permite deocamdata doar reproducerea sistemului vizual uman bazic: forme, contururi, obiecte mari', a explicat Gallant. Un specia­list din echipa sa, Shinji Nishimoto, s-a aratat mai optimist, spunand ca 'aceasta descoperire ar putea, in curand, sa ne permita sa vizionam imaginile proiectate in creierul nostru, fie ca ar fi vorba despre vise, fie despre «filmele» rodului ima­ginatiei noastre. (...) Este un pas important catre reconstructia imagisticii interne a creierului'. Astfel, intr-o buna zi, am putea viziona, de pilda, ce am visat peste noapte.

Descoperirea este utila si pentru medicina. Ar putea fi decisiva pentru investigarea psihica a persoanelor care au suferit un atac cerebral, a celor intrate in coma sau a celor suferinde de boli neurodegenerescente care le impiedica sa se exprime verbal. Gallant mai spune ca descoperirea 'ar putea deschide calea unui aparat care sa inlesneasca comunicarea directa cu creierul si, de ce nu, le-ar putea permite celor cu infirmitati motrice cerebrale sau cu paralizii sa foloseasca computerul doar cu ajutorul fortei gadului'.

×
Subiecte în articol: stiinta