x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vitezomanie pe orbită

Vitezomanie pe orbită

de Delia Zahareanu    |    03 Apr 2008   •   00:00

După ce compania Virgin a anunţat apropiata deschidere a unei linii comerciale destinate turismului spaţial, orbita riscă să devină o pistă de teste pentru noul Lynx Mark I, “copilul teribil” al curselor spaţiale individuale, proiectat de compania americană Xcor Aerospace.

După ce compania Virgin a anunţat apropiata deschidere a unei linii comerciale destinate turismului spaţial, orbita riscă să devină o pistă de teste pentru noul “copil teribil” al curselor spaţiale individuale, proiectat de compania americană Xcor Aerospace. Lynx Mark I, cum este denumit noul avion-rachetă, a fost prezentat publicului recent în deşertul californian Mojave, relatează New Scientist. Avionul este destinat clienţilor care doresc – şi care îşi permit – o aventură extremă până în orbita terestră. Capacitatea sa este de două locuri, fiind mai mic decât un avion personal clasic. Lynx îi va duce pe cei prezenţi la bordul său până la o altitudine de 61 de kilometri şi poate decola şi ateriza pe aeroporturile cu piste suficient de lungi pentru a permite aceste manevre. Combustibilul pe care îl foloseşte micul “vultur” spaţial este pe bază de kerosen şi oxigen lichid.

 

“Obiectivul companiei noastre a fost mereu construirea unui vehicul propulsat pe bază de rachete care să poată fi pilotat şi operat ca un avion normal. Este complet refolosibil, nu poluează şi emană mai puţine particule decât combustibilul solid sau motoarele hibride de rachetă”, a declarat Jeffrey Greason, preşedintele Xcor, pentru New Scientist. Durata unui zbor este estimată la 25 de minute, cei doi pasageri experimentând şi o perioadă de imponderabilitate, înainte de reintrarea în atmo­sferă.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic