Devenita anul acesta stat membru cu drepturi depline la Agentia Spatiala Europeana (ESA), Romania, prin Agentia Spatiala Romana (ROSA) si Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele, va lua parte la proiectarea misiunii spatiale Euclid, destinata studierii expansiunii accelerate a Universului. Misiunea a fost selectata de catre ESA pentru Programul "Cosmic Vision" si urmeaza sa fie lansata in 2019.
Trei romani – dr. Marius-Ioan Piso, presedinte ROSA, dr. Dumitru Hasegan, director ISS, si dr. Lucia Popa, ISS, membru in consortiul misiunii Euclid –, cunoscuti si apreciati peste hotare, prezinta astazi, la Bucuresti, la sediul ROSA, sansa acordata Romaniei de a fi devenit partener institutional al Agentiei Spatiale Europene si de a contribui la misiunea observatorului spatial Euclid.
Intr-o scurta declaratie acordata Jurnalului National, dr. Hasegan a amintit ca institutul pe care il conduce a fost un fel de membru fondator al Euclidului, participand la conceperea misiunii. Precursorul acestei misiunii se numeste Planck, un experiment dedicat studierii Universului in momentele sale de inceput. Planck a fost lansat in mai 2009, impreuna cu "fratele" sau, Herschel. In fapt a fost o dubla misiune stiintifica menita sa colecteze informatii referitoare la primele semne de dupa Big Bang. In parte, Herschel studiaza originea si evolutia stelelor si galaxiilor, iar Planck – radiatiile fosile rezultate din explozia primordiala.
Potrivit specialistilor romani, Euclid este un observator spatial al ESA care va studia mai multe sute de milioane de galaxii distribuite intr-o zona importanta a cerului. Astronomii incearca astfel sa faca lumina in ceea ce priveste energia intunecata (care se afla la originea expansiunii accelerate a Universului), dar si in valabilitatea teoriei privind relativitatea generalizata. Observatorul spatial va fi echipat cu sisteme ultraperformante dezvoltate de un consortiu european format din peste 110 laboratoare si 800 de oameni de stiinta din Europa, sub coordonarea Institutului de Astrofizica din Paris (IAP).
Romania este singura tara din Europa de Est care ia parte la acest proiect stiintific si este reprezentata in consortiul misiunii.
Roverul Perseverance, aflat pe planeta Marte, a reușit să transforme dioxidul de carbon din atmosferă în oxigen, a anunţat NASA, scrie AFP.
Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie iar NASA...
Microsoft ar putea cumpăra compania de inteligenţă artificială şi tehnologie de recunoaştere a vorbirii Nuance Communications pentru 16 miliarde de dolari, au declarat surse anonomie,...
NASA a amânat zborul elicopterului Ingenuity pe Marte, după ce un test al elicei s-a încheiat brusc, anunță Business Insider.
Acesta a fost ultimul test major înainte de primul zbor al dronei, care inițial era...
Nora Al-Matrooshi face istorie în Emiratele Arabe Unite. Este prima femeie astronaut din ţară. Ea şi Mohammed Al-Mulla au fost selectaţi din peste 4.000 de candidaţi.
Alături de Mohammed Al-Mulla (32 de ani)...
Facebook nu intenționează să anunțe utilizatorii care se numără printre cei o jumătate de miliard de persoane ale căror informații personale au fost postate pe un site web utilizat de hackeri, relatează...
Neuralink, startup-ul antreprenorului miliardar Elon Musk (foto), a lansat un video în care o maimuță joacă un joc video simplu, după ce i-a fost implantat un cip în creier, relatează Reuters.
Videoclipul...
Companiile din întreaga lume vor cheluti 4,1 trilioane de dolari pe tehnologia informației anul acesta, în creștere cu 8,4% față de 2020, redobândind ritmul creșterii corporative dinainte de pandemia de...
Biroul de arhitectură ABIBOO a realizat planurile primului oraş de pe planeta Marte, materialele prime folosite la contrucţie provenind de pe suprafaţa acestei planete. Oraşul va putea găzdui 250.000 de oameni...
Platforma de socializare Facebook va notifica utilizatorii atunci când vor intra într-un grup care încalcă Standardele Comunităţii pentru a fi suficient informați. Schimbările vor fi lansate la...
Oamenii de știință au căzut de acord că pe planeta Marte se aflau râuri, lacuri, mări și oceane în urmă cu miliarde de ani. Însă acum cercetările de îndreaptă spre găsirea explicației dispariției...
Facebook a ajuns la 10.000 de angajaţi care lucrează la realitatea virtuală şi augmentată. Numărul celor din divizia Reality Labs a crescut de 10 ori în ultimii patru ani. Mark Zuckerberg a declarat că îşi...
Aplicaţia mobilă WhatsApp, care aparține companiei americane Facebook, a inclus funcţia de apeluri audio şi video pentru desktop, scrie Reuters.
Utilizatorii vor putea să...
Platforma digitală Zoom Video Communications se așteaptă la venituri cu peste 40% mai mari în 2021, față de anul anterior, de peste 3,7 miliarde de dolari în 2021, în contextul în are tot mai mulți oameni...
Facebook a lansat aplicaţia Bars pentru rapperii aspiranţi. La fel ca TikTok, aceasta le dă ocazia utilizatorilor să creeze clipuri de scurtă durată.
„Hai să vă spun despre această nouă aplicaţie. Se...
Miliardarul Elon Musk a semnalat că preţurile bitcoin şi ethereum par „ridicate”, în contextul în care piaţa criptomonedelor a atins noi recorduri în ultimele zile, potrivit Bloomberg.
El a făcut această...