x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vrăbiile "de la oraş" au creierul mai mare decât cele "de la ţară"

Vrăbiile "de la oraş" au creierul mai mare decât cele "de la ţară"

29 Apr 2011   •   16:37

“Nu oricine este făcut pentru viaţa într-un mare oraş”, această teză a primit o nouă confirmare printr-un studiu realizat pe... vrăbii, informează săptămânalul german Der Spiegel.

Ornitologi suedezi şi spanioli au publicat în revista de ştiinţă Journal of the Royal Society Biology Letters rezultatele ineditului studiu, realizat în 12 oraşe europene şi în împrejurimile lor. Biologii au analizat datele deja cunoscute privind dimensiunea creierului raportat la masa corporală pentru 82 de specii de păsări din familia vrăbiilor, studiind aria de răspândire a acestora.

S-a dovedit că speciile care locuiau în centrul oraşelor aveau creierul ceva mai mare decât suratele lor care preferau să trăiască în mediul rural. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că dimensiunea mai mare a creierului creşte capacitatea păsărilor de a se adapta cu succes la mediul urban atipic şi în continuă schimbare.

Acum, ornitologii intenţionează să realizeze un nou studiu, care să clarifice dacă această legitate se extinde şi asupra altor specii de păsări din alte regiuni.

×