x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă "Vuietul pamantului" i-a pus pe ganduri pe oamenii de stiinta!

"Vuietul pamantului" i-a pus pe ganduri pe oamenii de stiinta!

11 Dec 2017   •   17:25
"Vuietul pamantului" i-a pus pe ganduri pe oamenii de stiinta!

Cu ajutorul unui seismograf de adancime, geofizicienii au inregistrat anomalii acustice, generate de vibratiile libere ale fundului oceanului, se arata intr-un articol publicat in revista Geophysical Research Letters.

 

Ca intensitate, aceste sunete sunt de 10.000 de ori mai slabe decat pragul minim de receptie a urechii umane. Pentru prima data, un astfel de fenomen a fost consemnat in 1998.

Dar nici pana astazi nu s-a stabilit cauza aparitiei lui. Specialistii subliniaza ca "vuietul" se observa chiar si in conditii de activitate seismica zero.

Noile date au fost obtinute de un grup de oameni de stiinta din Franta si Germania, condusi de Martha Dean, de la Institutul pentru fizica Pamantului din Paris.

Geofizicienii au studiat variatiile pe fundul Oceanului Indian in doua puncte, la o adancime de 4540 si, respectiv, 4260 de metri si au inregistrat unde sonore constante cu o frecventa cuprinsa intre 2,9 si 4,5 milihertzi.

Studiul aparut in revista mai sus mentionata prezinta, de asmenea, cateva ipoteze care explica, partial, acest fenomen. Printre altele, cercetatorii estimeaza ca "vuietul" poate aparea fie din cauza rezonantei acustice dintre atmosfera si scoarta terestra, fie din cauza interactiunii dintre suprafata dura cu valurile oceanului.

×
Subiecte în articol: vuiet pamant ocean sunete