x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Zaragoza: expoziţia de apă

Zaragoza: expoziţia de apă

de Alexandru Nastase    |    05 Iul 2008   •   00:00

Ţările lumii şi-au dat întîlnire anul acesta la Zaragoza, în Spania, pentru o expoziţie internaţională tematică. Subiectul: apa şi dezvoltarea durabilă. Dincolo de mesajul ecologist şi de soluţiile pe care fiecare stat le prezintă, expoziţia are şi o puternică tentă turistică, standurile invitînd parcă vizitatorii să-şi rezerve locuri pentru o excursie.



Ţările lumii şi-au dat întîlnire anul acesta la Zaragoza, în Spania, pentru o expoziţie internaţională tematică. Subiectul: apa şi dezvoltarea durabilă. Dincolo de mesajul ecologist şi de soluţiile pe care fiecare stat le prezintă, expoziţia are şi o puternică tentă turistică, standurile invitînd parcă vizitatorii să-şi rezerve locuri pentru o excursie.

Pentru a spulbera încă de la început orice nelămurire, trebuie spus că există expoziţii universale (cum a fost cea de la Paris din 1889, cînd a fost inaugurat Tour Eiffel) şi expoziţii internaţionale. Presa din România, mai ales televiziunile au făcut multe confuzii pe această temă. Evenimentul de la Zaragoza este o expoziţie internaţională, tema sa fiind "Apa şi biodiversitatea". Deschiderea oficială a avut loc la începutul lunii iunie, în prezenţa suveranului spaniol, regele Juan Carlos. Publicul a avut acces începînd de la 15 iunie, iar de atunci s-au înregistrat aproape 100.000 de vizitatori.

PERIFERIE.
O zonă de 36 de hectare de la marginea oraşului Zaragoza a fost transformată în pavilion expoziţional modern. Lucrările au început în urmă cu trei ani, iar pe lîngă pavilioane a fost amenajată o clădire de birouri, au fost ridicate două poduri peste rîul Ebro care străbate oraşul. Unul dintre poduri este proiectat de Zaha Hadid’s, un important arhitect de origine irakiană. Totul a fost construit cu materiale "verzi", iar întreaga locaţie va deveni centru comercial şi de afaceri după închiderea expoziţiei internaţionale în septembrie 2008. Unele dintre spaţiile care nu vor mai fi folosite vor fi demolate, iar materialele de construcţie refolosite. Înainte de a deveni spaţiu pentru expoziţie, terenul era o zonă verde de la marginea oraşului, fiind total neamenajat şi acoperit cu iarbă. De aceea organizatorii au avut în vedere un impact minim asupra mediului. Expoziţia este deschisă de la ora 8 a dimineţii pînă noaptea la ora 2. Pavilioanele se închid, totuşi, la 22:00, dar restaurantele şi acvariul rămîn deschise pentru public. Mulţi preferă să vină doar pentru distracţia de seară. Oricine este binevenit la eveniment, numai că preţurile sînt destul de mari. Intrarea la expoziţie costă 35 de euro. Preţul pentru trei zile de expoziţie este de 70 de euro. Pentru comparaţie, o zi în parcul de distracţii EuroDisney din Paris costă 45 de euro. Studenţii, elevii, copiii, bătrînii şi localnicii beneficiază de reduceri la Zaragoza.

TEMATIC. 105 state de pe toate continentele şi-au deschis pavilioane separate sau comune. De asemenea, un pavilion separat este amenajat de Uniunea Europeană, iar alte cîteva aparţin provinciilor spaniole. Statele plătesc chirie pentru pavilioanele pe care le folosesc şi dau bani şi pentru energie electrică, aer condiţionat, apă. Dacă intervin defecţiuni sau stricăciuni la vreun pavilion, cei care se ocupă de remedierea situaţiei sînt spaniolii. Scopul teoretic: pentru a arăta ce probleme au cu gestionarea apei şi care sînt soluţiile identificate pentru rezolvarea acestora. Cel practic: promovarea statelor respective, mai ales din punct de vedere turistic. Sînt cîteva pavilioane care chiar tratează preocupanta chestiune a apei: Franţa, Germania, Japonia, Coreea de Sud, Uniunea Europeană. Guvernele respective şi-au făcut bine temele, au trimis documentaţie bogată, infrastructură generoasă. În pavilionul UE poţi găsi viziunea Uniunii despre problema spinoasă a lipsei apei. După ce se documentează, vizitatorul are posibilitatea de a se aşeza în mijlocul expoziţiei şi a reflecta la cele aflate. Mai mult, de la pavilion se pot lua invitaţii la alte seminarii, conferinţe şi evenimente pe care UE le organizează împreună cu Parlamentul European pe toată durata verii la Zaragoza. Comisarii europeni, parlamentari şi alţi demnitari sînt invitaţi la intervale scurte pentru a conferenţia pe această temă. Pavilionul Uniunii Europene a atras pînă acum aproximativ 40.000 de vizitatori. Sînt şi pavilioane prea puţin interesate de această problemă. Nepal, de exemplu, are un banner mare la intrare, pe care scrie că ţara are un minister al apei. În restul pavilionului, vizitatorul poate găsi însă mîncăruri tradiţionale şi alte suveniruri. Franţa, Japonia sau Uruguay au de asemenea, restaurante tradiţionale la expoziţie. O atitudine nu tocmai încurajatoare în condiţiile în care perspectivele arată că, din cauza încălzirii globale, omenirea se va confrunta curînd cu o criză severă a apei.

CAMPANIE ELECTORALĂ CU IZ ECOLOGIC

Candidatul republican la prezidenţialele americane din noiembrie, John McCain, un veteran al politicii de peste Ocean, a propus un program în valoare de 300 de milioane de dolari pentru dezvoltarea automobilelor cu baterii. McCain spune că, potrivit proiectului, fiecare om – adult sau minor – din SUA ar trebui să contribuie cu un dolar pentru "a plăti un preţ mic pentru renunţarea la dependenţa de petrol străin". Programul ar stimula industria de automobile să construiască numai maşini cu zero emisii de dioxid de carbon şi ar încuraja populaţia să achiziţioneze astfel de produse date fiind caracteristicile lor tehnice.

RUŞII SE ÎNTREC DIN NOU ÎN ARCTIC

Rusia îşi flexează din nou muşchii în faţa lumii. Generalul Vladimir Şamanov a anunţat recent că Moscova urmează să trimită trupe în Oceanul Arctic pentru o serie de antrenamente, urmînd astfel exemplul dat de Washington luna trecută, cînd 5.000 de militari americani au fost trimişi la exerciţii în Alaska. "Războaiele moderne se cîştigă sau se pierd înainte ca ele să înceapă", a declarat, cu aparent tîlc, generalul Şamanov cotidianului Krasnaia Zvezda, citat de Associated Press. Ofiţerul s-a referit la tentativele altor naţiuni – riverane Oceanului Arctic – de a-şi fi trimis misiuni în regiune în încercarea de a demonstra că anumite zone le aparţin. Dar nici Rusia nu s-a lăsat mai prejos. În august 2007, două minisubmarine ruseşti au amplasat drapelul federaţiei pe fundul apei, sub Polul Nord, regiune în care se presupune că există rezerve considerabile de petrol şi gaze naturale.

MAI UŞOR CU GHEAŢA VARA ASTA

Există 50% şanse ca Polul Nord să rămînă în această vară fără nici un pic de gheaţă. Cercetătorii din Colorado, Statele Unite, au arătat că în următoarele cîteva săptămîni condiţiile meteorologice şi starea oceanului vor determina cota de dezgheţare. Primele semne înregistrate pînă acum nu sînt însă optimiste deloc, spune profesorul Mark Serreze de la Universitatea Colorado, din oraşul american Boulder. Şansele ca procesul topirii să accelereze sînt mai mari decît se credea pînă în prezent, mai ales pentru că stratul de gheaţă este extrem de subţire.

MAI MULT ETANOL, MAI MULŢI SĂRACI

Biocarburanţii accentuează sărăcia, se arată într-un raport realizat săptămîna trecută de Oxfam. Aşa-zisele politici "verzi" ale ţărilor dezvoltate contribuie la creşterea mondială a preţurilor la alimente, determinînd inevitabil o creştere accentuată a sărăciei. În plus, susţine Oxfam, biocombustibilii nu reprezintă o soluţie la încălzirea globală, aşa cum susţin apărătorii ingineriei genetice. Trecerea de la agricultura convenţională la cea genetică, sub pretextul obţinerii de carburanţi ecologici, nu va face decît să crească considerabil nivelul de dioxid de carbon provenit de la vehiculele care folosesc acest tip de combustibil.

×
Subiecte în articol: sînt zaragoza eco