x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech SUA acuză un hacker nord-corean de atacul informatic WannaCry

SUA acuză un hacker nord-corean de atacul informatic WannaCry

07 Sep 2018   •   07:27
SUA acuză un hacker nord-corean de atacul informatic WannaCry

Departamentul Justiţiei din SUA a acuzat joi un hacker nord-coreean de atacul informatic global WannaCry, din 2017, informează Yonhap. Programatorul Park Jin Hyok a fost inculpat şi pentru implicarea în atacul din 2014 împotriva Sony Pictures Entertainment, soldat cu publicarea unor documente interne şi cu distrugerea de date, şi pentru transferul fraudulos a sumei de 81 de milioane de dolari din banca centrală a Bangladeshului, în 2016. 

 

Împotriva lui Park a fost formulată o acuzaţie de conspiraţie în vederea comiterii de fraude informatice şi una de conspiraţie pentru fraude în comunicaţii, arată un comunicat al Departamentului Justiţiei. Pedepsele maxime pentru infracţiunile respective sunt de cinci, respectiv 20 de închisoare. Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunţat şi sancţiuni economice împotriva hackerului. 

Anul trecut, ransomware-ul WannaCry a afectat mii de firme din întreaga lume printr-un virus care criptează fişierele din sistemele informatice afectate. Atacul din 2014 a avut loc după ce Phenianul a cerut Statelor Unite să oprească difuzarea unei comedii despre asasinarea unui personaj care semăna cu conducătorul Coreei de Nord, Kim Jong Un. 

John Demers, adjunct pentru securitate naţională al procurorului general al SUA, a apreciat că infracţiunile reţinute în sarcina nord-coreeanului reprezintă "o ofensă la adresa tuturor celor care respectă statul de drept şi normele informatice acceptate de naţiunile responsabile". Acuzatul s-a folosit de un grup susţinut de guvernul de la Phenian pentru a împiedica libertatea de expresie şi a produs daune de "milioane, dacă nu miliarde de dolari" unor victime din peste 150 de ţări, a arătat oficialul american. 

Park este primul nord-coreean inculpat pentru infracţiuni informatice, menţionează presa americană. Potrivit agenţiei Reuters, acuzaţiile fac parte dintr-o strategie a autorităţilor de la Washington cu scopul de a descuraja astfel de agresiuni prin nominalizarea şi culpabilizarea presupuşilor autori. AGERPRES

×