x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 20 de ani de la primul apel GSM

20 de ani de la primul apel GSM

de Alexandru Radescu    |    01 Iul 2011   •   13:06
20 de ani de la primul apel GSM

Finlanda, 1 iulie 1991. Primarul din Tampere, Kaarina Suonio, este in biroul sau si vorbeste le telefon cu prim-ministrul Harri Holkeri. Nimic neobisnuit pana aici. Si totusi aceasta convorbire a intrat in istorie. Holkeri a sunat de pe un telefon mobil (echipament Nokia) iar acest detaliu a deschis calea unei revolutii industriale, comerciale, sociale, in continua desfasurare. Aceasta prima convorbire comerciala a fost intermediata de operatorul mobil Radiolinja, cu echipente furnizate de Telenokia si Siemens, ceea ce astazi cunoastem sub denumirea Nokia Siemens Networks. O companie care insa a ajuns intr-un moment critic al existentei sale, avand in vedere faptul ca in aprilie a anuntat ca vrea sa vanda 51% din actiuni.

La acea data, tehnologia folosita de industria mobila telecom se baza pe NMT (1G), aceasta tehnologie fiind treptat in locuita de alte standarde. Acum asistam deja la tranzitia de la 3G la 4G. Numarul de utilizatori GSM a atins pragul de 500 de milioane de utilizatori in prima parte a anului 2001. Astazi, la nivel global, sunt peste 800 de retele GSM iar numarul de utilizatori a trecut de 4,4 miliarde. In acelasi timp, Asociatia GSM contabilizeaza 1 milion de SIM-uri activate, pe zi.

Istoria telefoniei mobile in Romania (GSM) incepe la 16 aprilie 1997, la Palatul Parlamentului, cand operatorul Connex (azi Vodafone) isi prezenta romanilor ofertele comerciale: preturile celularelor incepeau de la 200 de dolari, iar pentru cel mai ieftin abonament trebuia sa scoti din buzunar 10 dolari. Serviciile Dialog (azi Orange) au fost lansate in iunie 1997. Potrivit datelor Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, piata telefoniei mobile a crescut cu 1% in al doilea semestru din 2010, dupa o scadere cu 4% in prima parte a anului, si a atins 24,6 milioane de utilizatori (cartele SIM active), in timp ce telefonia fixa a coborat cu 4%, la 3,89 milioane de abonati. Din totalul SIM-urilor active, 60% reprezinta cartele preplatite.

Vezi transcriptul primei conversatii intr-o retea comerciala GSM (in engleza)

×