x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 3G a murit la 3GSM

3G a murit la 3GSM

de Cristian Ionita    |    16 Feb 2007   •   00:00
3G a murit la 3GSM

La editia 2007 a Congresului 3GSM, telefonia 3G nu si-a mai gasit locul. Marile companii telecom au prezentat dispozitive HSDPA, Wimax sau Wi-Fi.

EVENIMENT - Industria telecom si-a scos "jucariile" pe taraba
Corepondenta din Barcelona
La intrarea Centrului de Congrese din Barcelona, cartierul general al editiei 2007 3GSM, esti intampinat de un anuntpe care scrie mare: "Acesta este un eveniment tehnic, iar intrarea costa 599 de euro".

Desi nici macar tehnologia 3G nu si-a gasit prea bine locul pe piata (sau poate tocmai din acest motiv), industria telecomunicatiilor defileaza la Congresul 3GSM cu telefoane HSDPA (adica 3,5G) ori cu dispozitive ce se conecteaza la retelele wi-fi. Probabil ca editia de anul viitor a targului dedicat telefoniei mobile de ultima generatie ar trebui sa fie botezata 4GSM sau macar 3,5GSM.

PANASONIC. Pentru ca in Europa chestiile cu adevarat revolutionare ajung la un an dupa ce au fost scoase la vanzare pe piata japoneza, Panasonic se lauda la 3GSM cu un telefon ce face videotelefonie prin intermediul retelelor wi-fi. Calitatea imaginilor este impresionanta, cu mult peste serviciile cu care ne-au obisnuit operatorii nostri 3G. Ce-i drept, viteza de transfer este mult mai mare prin wi-fi. In Romania, testul comparativ il vom putea face probabil peste un an sau doi, pentru ca nu a fost stabilita inca o data de lansare in Europa.

In materie de laptopuri, Panasonic se lauda cu CF-19, ultimul racnet in materie de computere "bullet proof". Adica le poti scapa de la un metru inaltime fara sa le distrugi, le poti baga in apa, in nisip, in praf, poti topai pe ele si asa mai departe. Puteti incerca si CF-30, laptopul oficial al armatei SUA. Au ales modelul asta pentru ca poate incorpora o baterie suplimentara.

ORANGE. Aveti impresia ca Orange este doar un operator de telefonie mobila? Poate in Romania. In Spania si in Franta a lansat de cateva luni servicii ce concureaza umar la urmar cu batranii operatori de telefonie fixa, cablistii si furnizorii de servicii pe internet. Pe scurt, chiar la intrarea in standul Orange troneaza cateva plasme pe care se fac demonstratii la Orange TV si Live Radio - ce folosesc conexiuni wi-fi pentru a furniza televiziune digitala prin internet si radio digital. Cele doua servicii sunt deja comerciale in Spania. Pentru ca retelele 3G sunt depasite (chiar si la 3GSM), in Franta Orange ofera televiziune High Definition pe telefonul mobil prin HSDPA.

Tot la 3GSM, Orange a anuntat disponibilitatea Super SIM - o cartela telefonica dotata cu memorie de 128 de mega, pe care utilizatorii sa-si poata stoca propriul continut.

VODAFONE. Concurentii numarul unu ai operatorului mentionat mai sus au un stand chiar si mai frumos. Singura problema este ca, dupa spusele fetelor dragute de la stand, anul asta nu au venit cu nimic nou. De fapt, nu era nimic nou in zona de "meetings", asa ca mi-au furnizat cu amabilitate un comunicat prin care anuntau ca Vodafone Group Plc a fost de acord sa preia controlul Hutch Essar in India. Cum numele nu-mi spune nimic, iar India este foarte departe chiar si de Barcelona, n-o sa insist asupra detaliilor. In schimb, operatorul s-a aliat cu Google pentru a furniza servicii de localizare pe telefonul mobil sub brandul Google Maps.

LG. A lansat Shine, Black Label Series si se lauda cu eticheta Prada. In caz ca nu ati citit deja 100 de review-uri despre Shine, este, intr-adevar, stralucitor si are un buton de scroll foarte inteligent. Trebuie practic sa-l rotesti ca sa navighezi prin meniu. Altfel, este atat de lucios si de stilat, incat doamnele si-l vor dori de la prima ochiada. Cum nu ma omor dupa telefoanele de domnisoara, nu o sa va plictisesc cu review-ul numarul 101.

MOTOROLA. Cand parea ca nu mai este nimic de inventat in materie de mecanica a telefoanelor mobile, Motorola a prezentat Rizr Z8 - este primul telefon slide din lume ce se indoaie atunci cand ii desfaci tastatura. O alta chestie noua: varianta HSDPA a lui KRAZR. Impresionant este ca dimensiunile elegantului model au crescut nesemnificativ, iar fata i-a imprumutat ceva din designul masinilor tunate: o grila de aerisire.

SAMSUNG. Samsung a lansat seria Ultra Edition II, ce include modelele U600, U700 si cel mai subtire telefon din lume: U100 (ce are doar 5,9 milimetri grosime) - ce vor fi disponibile in primul trimestru al anului. Modele multimedia F700, F520 and F510 vor fi scoase pe piata pana la sfarsitul anului, din trei in trei luni. Alcatel. In caz ca va intrebati unde au disparut telefoanele mobile Alcatel, ei bine - li se pregateste relansarea printr-o alianta cu un producator chinez: TLC Communications. Producatorul francez a prezentat o noua linie de telefoane, ce include 21 de modele ce vor fi scoase pe piata in cursul acestui an.

ELEKSEN
In mod cert, numele lor nu va spune nimic, dar se pot lauda cu cel mai spectaculos gadget din ograda 3GSM. E vorba de un material textil care stie sa recunoasca atingerea. Pe scurt, daca iti treci degetul peste el, materialul iti recunoaste miscarile. Daca desenezi un buton si apesi pe el, pornesti iPodul, raspunzi la telefon sau apelezi un numar din memorie. Materialul poate fi spalat de 30 de ori la masina fara absolut nici o problema. La standul lor sunt doua jachete cu comenzi pe maneca, un rucsac ce are butoane functionale pe breteaua stanga si cateva modele de tastaturi din carpa. Le mototolesti, le bagi in rucsac, apoi le scoti si scrii ca pe orice tastatura QWERTY. Gura targului vorbeste pe la colturi ca Sony Ericsson se pregateste sa comande 10.000 de jachete cu butoane.

JABRA
Producatorul de dispozitive Bluetooth nu si-a dezamagit fanii nici anul acesta, aducand la 3GSM un headset care se poate conecta la doua telefoane mobile simultan si are microfon slide (BT5010). Poti incerca doua casti Bluetoot compacte, cu aspect obisnuit, dar care se pot conecta intre ele printr-un cablu pentru a furniza sunet stereo: Jabra BT8010. Au afisaj OLED, memorie pentru numerele de telefon si vibratii. Daca vrei sa arati ca un DJ cu casti Bluetooth pentru telefonul mobil, poti incerca BT 620S.
×
Subiecte în articol: IT