x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 52 de miliarde de mesaje spam pe zi

52 de miliarde de mesaje spam pe zi

de Alexandru Radescu    |    28 Dec 2005   •   00:00
52 de miliarde de mesaje spam pe zi

Conform unui raport recent, la sfarsitul lui 2005 s-a ajuns la o medie de 86 de miliarde de mesaje electronice pe zi, din care 56 de miliarde sunt spam. Pana in 2007, mesajele spam vor ajunge la 100 de miliarde.

Conform estimarilor Radicati Group, la sfarsitul acestui an (2005) s-a ajuns la o medie de peste 86 de miliarde de mesaje electronice pe zi. Aproape 52 de miliarde sunt spam. Anul trecut (2004), dintr-un trafic total zilnic de 68 de miliarde de mesaje, 35,5 miliarde au fost spam. A fost ultimul an in care a existat egalitate intre mesajele obisnuite si cele comerciale si nedorite. Pentru 2007 insa, peste 100 de miliarde de mesaje spam vor impanzi lumea zilnic.

Si nu este singura veste neplacuta, atat pentru utilizatori, cat mai ales pentru administratorii de sistem: a crescut si va continua sa creasca latimea de banda medie necesara comunicarii in special intre corporatii: astfel, daca in 2003 un e-mail din categoria corporate necesita 9,9 MB, pentru 2007 se previzioneaza un necesar de 17,8 MB. Si aceasta din cauza ca aproape 30% din mesaje vor contine fisiere atasate.

PROTECTIE CORPORATE. Pentru administratorii de sistem, Liviu Anghel, Chief Security Officer in cadrul AXIGEN, recomanda "sa seteze serverul de mail, astfel incat sa limiteze numarul de recipienti pe fiecare mesaj, respectiv numarul maxim de conexiuni pe unitatea de timp. Exista o relatie directa intre cele doua setari, in sensul ca impreuna pot bloca mare parte dintr-un posibil atac de spam". Un bun paznic la retea ar trebui insa sa poata configura serverul de mail, astfel incat setarile sa permita recunoasterea spamului din zone geografice diferite si blocarea sa eficienta, mai spune Liviu Anghel.

PROGRAMARE. De asemenea, setarile trebuie sa tina cont si de activitatile firmei - spre exemplu, o organizatie de presa va incasa intotdeauna spam cu titlul "release" pentru ca orice "new release" va intra alaturi de "press release". Sigur ca un bun program antispam trebuie sa poate fi configurat, astfel incat sa invete combinatii de cuvinte si litere "nocive", dar totul pleaca de la politica de securitate a companiei.

SFATURI
Ai primit mesaje din acelea care te indemnau sa mai trimiti la alti sapte, zece, 15 sau 1001 prieteni ? Sterge-l. Urmand sfatul respectiv, realizezi doua lucruri neplacute pentru administratorul tau de sistem: ii generezi trafic si, mult mai rau, ii cresti incarcarea serverului de mail.
×
Subiecte în articol: IT miliarde mesaje spam