Comisia Europeană va anunţa, în această săptămână, sancţiuni pentru grupul american Intel, inclusiv o amendă, pentru practici anticoncurenţiale pe piaţa procesoarelor pentru computere personale. CE va acuza pe gigantul IT că a abuzat de poziţia dominantă în defavoarea principalului rival, AMD.
CE va arăta că grupul Intel, cel mai mare producător de procesoare din lume, a plătit producătorii de computere pentru a-i determina să amâne sau să anuleze produse bazate pe platformele oferite de compania rivală AMD, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de presa internaţională.
Autorităţile europene pentru concurenţă vor hotărî mîine (13 mai) să amendeze Intel şi vor indica grupului anumite schimbări în practicile de afaceri utilizate, pentru infracţiuni de "restricţionare a mediului concurenţial".
Suma cu care urmează să fie amendat gigantul IT nu este cunoscută. Cea mai mare amendă impusă de CE pentru abuzarea de poziţia dominantă pe piaţă s-a ridicat la 497 milioane euro şi a vizat grupul american Microsoft, în urma unei anchete încheiată pe 24 martie 2004.
Sursele susţin că Executivul UE va decide că Intel a comis două încălcări ale legislaţiei antitrust, cu referire la poziţia dominantă pe piaţa procesoarelor pentru computere personale.
Astfel, CE va prezenta concluzii potrivit cărora Intel a oferit producătorilor de computere reduceri importante de preţuri pentru a-i determina să restricţioneze sau elimine utilizarea procesoarelor produse de compania rivală Advanced Micro Devices (AMD) şi a oferit alte tipuri de stimulente retailerilor pentru a se asigura că aceştia promovează predominant calculatoare bazate pe procesoare Intel.
Comisia va indica Intel un termen limită până la care grupul trebuie să pună capăt acestor practici, considerate ilegale de Executivul comunitar, potrivit aceloraşi surse.
Într-o a doua concluzie la anchetă, CE va arăta că Intel a plătit producătorii de computere pentru a-i determina să întârzie sau anuleze lansările de produse bazate pe platformele oferite de AMD, au mai afirmat sursele.
Comisia va acuza Intel că a derulat astfel de practici timp de opt ani.
Printre producătorii de computere vizaţi se numără NEC Corp, Lenovo, Dell şi HP.
Purtătorul de cuvânt al CE Jonathan Todd a declarat că Executivul UE nu comentează informaţiile, iar reprezentantul Intel Chuck Mulloy a refuzat, la rândul său, să facă declaraţii pe această temă.
CE a acuzat Intel, în anul 2007, că a realizat reduceri ilegale de preţuri pentru producătorii de computere. Investigaţia a fost extinsă în iulie 2008, când Executivul UE a acuzat grupul că a plătit retailerii pentru a-i determina să nu vândă produse AMD.
Intel a respins în repetate rânduri acuzaţiile.
Citește pe Antena3.ro