x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Acea Românie care nu "s-a dat" niciodată pe net

Acea Românie care nu "s-a dat" niciodată pe net

de Alexandru Radescu    |    14 Dec 2011   •   21:00
Acea Românie care nu "s-a dat" niciodată pe net

Prezenta in luna iulie la Bucuresti in contextul Agendei Digitale UE, comisarul Neelie Kroes a aratat cu degetul catre neputintele auto­ri­ta­ti­lor, constatand inapoierea in care se afla tara noastra. "Faptul ca 54% din populatia Romaniei nu a utilizat nici­o­­data internetul este inaccepta­bil. La nivel european, media popu­la­tiei care nu foloseste internetul este de 26% (...). Internetul este important, nu doar din punct de vedere econo­mic, ci si social", a spus atunci Kroes.

Statistica Eurostat, prezentata ieri, ofera o imagine de ansamblu asupra pietei de comunicatii electronice. Astfel, potrivit datelor Eurostat colectate in perioada de referinta ianuarie-martie 2011, 54% dintre romanii cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani nu au utilizat niciodata internetul, cel mai ridicat procentaj din UE, fata de o medie europeana de 24%, in timp ce mai putin de o treime dintre gospodariile din Romania au acces la o conexiune de mare viteza (broadband), cifre care plaseaza Romania pe ultima pozitie in UE. Potrivit Institutului de statistica al Comisiei Europene, media europeana este de 24%, scazand in ultimii cinci ani cu 18 puncte procentuale, de la 42% in 2006, cand aproape trei sferturi dintre romani (74%) nu utilizasera niciodata internetul. Conform statisticilor UE, in 2009, procentul populatiei din Ro­ma­nia care nu folosise internetul era de 63%.

In privinta accesului la internet, Eurostat estimeaza ca 47% dintre familiile din Romania au la dispozitie o conexiune, fata de 14% in 2006, procentaj care presupune penultimul loc in UE, devansand doar Bulgaria (45%). Media UE a urcat de la 49% la 73% in ultimii cinci ani. Totodata, numarul gospodariilor cu acces la internet de mare viteza (broadband) a urcat in Romania de la 5% la 31% in perioada analizata, cel mai scazut procentaj din Europa, in timp ce media UE a crescut de la 30% la 68%. In Olanda, Suedia si Danemarca procentajul se ridica la 94%, 91%, respectiv 90%.

Romania si Bulgaria sunt in coada UE si in privinta comertului online, numai 13% dintre utilizatorii de internet comandand produse sau servicii prin acest mediu, fata de 58% la nivelul Uniunii.

×
Subiecte în articol: internet acces internet