x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Amenda de 22 milioane euro pentru Google

Amenda de 22 milioane euro pentru Google

09 Aug 2012   •   16:48

Google a acceptat sa plateasca o amenda record de 22,5 milioane de dolari pentru a incheia amiabil o investigatie a Comisiei Federale pentru Comert a SUA privind incalcarea dreputurilor la intimitate ale utilizatorilor browser-ului de internet Safari al Apple, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Amenda, cea mai mare data unei companii pana in prezent de comisia pentru comert, este prima pentru incalcarea dreptului la intimitate pe internet, in contextul sustinerii mai puternice a drepturilor utilizatorilor internetului.

Comisia a acuzat Google ca a indus in eroare consumatorii si a incalcat prevederile unui document semnat de grup anul trecut, cand a introdus cookie-uri in browser-ul Safari, trecand peste sistemul de protectie al softului Apple, pentru a urmari comportamentul in cautarile pe internet.

"Amenda record in aceasta privinta trimite un mesaj clar tuturor companiilor aflate sub incidenta unei decizii a comisiei privind dreptul la intimitate. Nu conteaza cat de mari sau mici, toate companiile trebuie sa respecte deciziile comisiei si sa-si tina fata de consumatori promisiunile privind intimitatea sau vor ajunge sa plateasca de mai multe ori cat i-ar fi costat sa respecte regulile in prima faza", a afirmat presedintele comisiei, Jon Leibowitz.

Pana la acest caz, cea mai mare amenda a fost primita de brokerul de date ChoicePoint in 2006, dupa ce compania a compromis datele financiare pentru peste 163.000 de clienti. ChoicePoint a acceptat, printr-o intelegere cu comisia, sa plateasca penalitati de 10 milioane de dolari si 5 milioane de dolari pentru despagubirea clientilor.

Comisia pentru comert a incheiat, de asemenea, acorduri amiabile pentru incalcarea dreptului la intimitate si cu Facebook, Twitter si MySpace.

×