Romanii au construit o
capsula a timpului pe internet cu ocazia integrarii in UE
Pana la 12 ianuarie, posesorii de bloguri de pretutindeni sunt invitati sa lase Europei amintiri despre Romania de dinaintea integrarii. Cativa internauti entuziasti au pornit la
6 decembrie 2006 proiectul "Zestre pentru Europa - Capsula Timpului". Pentru ca cererea este mare,
termenul-limita a fost prelungit cu o saptamana.
Carmen Holotescu, Alina Hodovanu, Adrian Cristea si Cristi Manafu, posesori de jurnale personale, au demarat in luna decembrie proiectul "Zestre pentru Europa - Capsula Timpului". Cei patru vor sa "inghete" in preajma integrarii, zestrea cu care Romania intra in Europa, toate "romanismele", lucrurile ei specifice, dintre care unele vor disparea rapid si ireversibil. "Scopul proiectului este sa nu lasam sa se piarda elemente definitorii ale spiritului romanesc, care se pot altera in timp, sub influenta reglementarilor europene", a declarat directorul Timsoft, Carmen Holotescu, unul dintre initiatori. A fost invitata sa participe orice persoana interesata care acceseaza site-ul capsulatimpului. wordpress.com.
PROCEDURA. Participantii au postat mesaje pe blogurile personale si le-au pus eticheta proiectului pentru a fi preluate de blogul central (http://capsulatimpului. wordpress.com).
La 5 ianuarie, acesta ar fi trebuit sigilat, dar organizatorii au decis ca va mai functiona o saptamana ca o expozitie accesibila tuturor celor care vor sa vada cateva "franturi de Romanie la momentul aderarii", iar daca vor mai aparea mesaje intarziate, vor fi si ele preluate si "incapsulate". La sigilarea Capsulei, blogul se va inchide pentru accesul public, iar copii ale acestuia vor fi stocate pe CD-uri si depuse spre pastrare in mai multe locatii.
TERMEN. Timp de cinci ani, nimeni nu va avea acces la aceste copii. Abia dupa aceasta perioada, Capsula va fi deschisa, iar continutul sau va fi expus marelui public pe internet.
MESAJE ROMANESTI. 130 de mesaje de pe 90 de bloguri romanesti din 2.000, cate sunt active (adica 4,5 procente din piata activa), au fost preluate de blogul central al proiectului din 6 decembrie si pana la data de 5 ianuarie. Romani din tara si din strainatate au publicat imagini personale care vor fi comparate la deschiderea capsulei, mesaje catre sine peste cinci ani, ori imagini ale Daciei de la cea mai veche la ultimul model aparut.
"SUVENIRURI" DIN EPOCA DE AUR. Participantii si-au adus aminte de restrictiile din perioada comunista si le-au postat pe blog, ca peste ani sa nu uite cumva, iar copii de acum sa aiba sursa de informare. Revelionul integrarii apare si el printre momentele pe care romanii vor sa si le aminteasca peste ani. Traditiile, cele care cu timpul ar putea disparea sub influenta Uniunii, sunt amintite in mai multe mesaje.
Lucrurile care tin de sufletul fiecarui participant sunt pastrate in capsula si vor fi analizate
peste cinci ani. De ce? "Pentru ca Fat-Frumos este inlocuit de Superman, micii de hamburgers, iar Dragobetele de Valentineâs".
"Insemnarile stranse sunt desigur doar farame din bogatia noastra spirituala, culturala, sunt doar crampeie din viata sociala, economica, din invatamant, sperantele, prognozele reusesc sa atinga doar cateva laturi", declara Carmen Holotescu.
PROIECTE SIMILARE. Proiectul romanesc a fost inspirat din initiativa grupului Yahoo, care a organizat in lunile octombrie si noiembrie un
proiect propriu. S-au colectat 15.000 de imagini depuse intr-o capsula ce va fi deschisa in 2020, la aniversarea a 25 de ani de la lansarea Yahoo.
Englezii de la National Trust, fundatie implicata in conservarea bogatiei culturale si naturale a Marii Britanii, au infiintat blogul History Matters.
Cetatenii din Anglia si Tara Galilor au fost invitati sa scrie cate ceva si sa publice imagini despre viata lor obisnuita, evenimentele din jurul lor. Blogul a fost compilat ca o capsula digitala a timpului - Digital Time Capsule, ce va fi pastrata la British Library.
|
JURNAL DE FRONT
"Noaptea, la ora 12, suntem bombardati de artileria inamica.Bomba cade la 30 m de masina in care eram
cu comandantul regimentuluiâ¦"
Dobos Grigore
Jurnal de razboi, Bratislava
TRADITII
"De Sfantul Andrei, la 30 noiembrie, plantam grau pentru fiecare membru al familiei (de cand avem motan, are si el recipientul dedicat). Eu ii spun «plantatia»"
Alina Hodovanu
Bucuresti
|
CARTE
"Mi-e putin mila de scriitorii romani care se afla la ora asta in chinurile creatiei si dau peste «Teodosie cel Mic» (n.r. - autor Razvan Radulescu). Probabil ca multi dintre ei se simt niste incepatori sau niste terminati"
Luciat
Bucuresti
COMUNISM
"Iti mai aduci aminte cum era Romania comunista? Uniforma azurie de PTAP, cu bereta care putea fi purtata sugubat, pe-o ureche. Cenaclul Flacara..."
Gramoâs world
PREVIZIUNI
"Speranta mea este ca, daca ne vom pierde traditiile, ceea ce vom castiga (pentru ca este evident ca vom castiga mult) va compenseze aceasta pierdere. Sa nu ne intrebam daca a meritat"
Viorel Anghel
Canada
|
|