x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ancheta - Raid impotriva piratilor informatici

Ancheta - Raid impotriva piratilor informatici

de Cristian Ionita    |    04 Iul 2005   •   00:00
Ancheta - Raid impotriva piratilor informatici

Autoritatile din 14 tari au finalizat un raid impotriva organizatiilor care ofera ilegal pe Internet software, filme, muzica sau jocuri.

Autoritatile din 14 tari au finalizat un raid de proportii impotriva organizatiilor care ofera ilegal pe Internet software, filme, muzica sau jocuri. Pana la sfarsitul saptamanii fusesera efectuate 90 de perchezitii. Sapte persoane au fost arestate.

Organizatiile antipiraterie spun ca programele ale caror protectii au fost sparte pentru a fi oferite spre descarcare pe Internet valoreaza mai bine de 50 milioane de dolari SUA.

Grupurile sofisticate de infractori informatici pirateaza continut protejat de drepturile de autor si sunt cunoscute sub denumirea de "warez". Nu mai putin de 22 de astfel de grupuri distribuiau ilegal Episodul III din Star Wars - Revenge of the Sith, Programul Photoshop al companiei Adobe si alte cateva sute de programe software foarte cunoscute. Anuntul apartine Departamentului de Justitie al SUA.

CERCETARI. In Statele Unite, autoritatile au arestat patru persoane. La acestea se adauga trei arestari efectuate de autoritatile olandeze. In urma raidurilor Politiei, au fost confiscate computere in Australia, Israel, Germania, Coreea de Sud, Norvegia, Franta, Suedia, Danemarca, Rusia, Polonia, Canada si Ungaria. Numeroase persoane sunt cercetate in stare de libertate.

METODE. Grupurile Warez sunt responsabile pentru 95% din materialele protejate de drepturile de autor care ajung pe Internet sau in retelele "peer-to-peer", potrivit autoritatilor americane. Acestea se ocupa cu pirateria mai degraba pentru a se distra decat pentru a castiga bani. De obicei, se folosesc de angajati ai unor companii mari pentru a fura filme sau software inainte ca acestea sa fie scoase pe piata. Ulterior, sparg protectiile si le posteaza pe Internet folosind servere ascunse. La scurta vreme dupa ce a aparut pe Internet, continutul piratat poate fi descarcat de milioane de oameni prin intermediul retelelor "peer-to-peer" precum Kazaa. Ulterior, programele, filmele, muzica sau jocurile sunt scrise pe CD-uri si scoase la vanzare la coltul strazii.

BILE A/N
In multe tari nu este ilegal sa descarci de pe Internet fisiere protejate de drepturile de autor, precum cele muzicale. In schimb, este ilegal sa le postezi pe Internet sau sa le distribui fara consimtamantul autorilor. Conform unui raport IDC, rata pirateriei software in Romania a atins, anul trecut, 74%, in crestere cu 1% fata de 2003, si a cauzat pierderi estimate la aproximativ 62 milioane de dolari. La noi, detinerea si comercializarea de software fara licenta este ilegala. In cazul muzicii si filmelor, distribuirea copiilor-pirat este interzisa. Deocamdata, in tara noastra nu au avut loc actiuni de o asemenea amploare, precum in SUA, Franta, Germania sau Canada.
×
Subiecte în articol: IT internet