x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Android şi ARMa secretă

Android şi ARMa secretă

de Alexandru Radescu    |    Cristian Ionescu    |    29 Apr 2009   •   00:00
Android şi ARMa secretă
Sursa foto: PATRICK LIN/AFP photo

În prezent, Intel stăpâneşte liniştit pe piaţa netbook-urilor graţie procesoarelor Atom. Iată că o ameninţare ar putea veni tocmai din partea Androidului. Nu de la telefoanele din această familie, ci de la netbook-urile cu sistem de operare Android.



Mai mulţi producători de computere s-au învârtit cu declaraţii în jurul lansării unui netbook cu sistem de operare opensource Android. Pe listă apar nume precum Dell, HP, Asus, Acer sau MSI şi poate că marele târg high-tech Computex (Taipei, 2-6 iunie) va fi locul în care vom vedea în ce măsură declaraţiile sunt susţinute de intenţii reale.

Până atunci însă au apărut, evident, chinezii cu Alpha 680: SO Android şi procesor ARM (de altfel, primul telefon mobil prezentat cu această platformă era unul dezvoltat de ARM). Iar analiştii consideră că majoritatea netbook-urilor cu Android care o să apară pe piaţă vor avea un astfel de procesor. Aşa că tandemul ARM-Android ar trebui văzut ca alternativa la netbook-urile Intel-Microsoft. Revenind la "Cum încă nu e altcineva pe piaţă", acest model a fost deja prezentat ca "primul netbook Android", fiind în ultimul stadiu de testare în laboratoarele companiei chineze Skytone Transmission Technologies. Primul prototip va fi disponibil în luna iunie, potrivit co-fondatorului companiei, Nixon Wu. Acesta se aşteapta ca prima versiune destinată mass-market să fie disponibilă la aproximtiv două luni după apariţia prototipului. Netbook-ul va utiliza un cip ARM11 la 533MHz şi va dispune de un ecran LCD de 7 inci, conectivitate Wi-Fi şi un acumulator în două celule cu durată de funcţionare de la 2 până la 4 ore. Preţul estimat de către reprezentantul companiei este de 250 de dolari, puţin mai mult decât estimările făcute anterior, de 199 de dolari.

DE LA G1 LA MAGIC
Deşi toată lumea era cu ochii pe Vodafone, operator care trebuie să lanseze peste câteva zile HTC Magic, cu platformă Android, Samsung a prezentat la începutul săptămânii un alt model din această familie software: I7500. Este un terminal cu ecran tactil, diagonală de 3.2 inci şi care beneficiază de Android OS, v1.5, cea mai recentă versiune a platformei open-source de la Google. Dotarea tehnică îi permite să asigure şi conectivitate EDGE/Wi-Fi, precum şi Bluetooth. Va deveni disponibil pe cele mai importante pieţe europene din luna iunie.

Lansat iniţial pe piaţa americană în octombrie şi în Marea Britanie în noiembrie 2008, G1 sau Dream ("Vis") produs de HTC  este primul telefon mobil cu platformă software opensource "Android", dezvoltată de Google în cadrul Open Handset Alliance. Este un telefon touchscreen 3G cu conectivitate Wi-Fi şi care beneficiază de tastatură qwerty slide. Vine echipat cu platformă GPS şi GoogleMaps, client Gmail, YouTube integrat, card de 1GB, dar nu are client VoIP preinstalat. Are un browser dezvoltat pe baza Webkit, tehnologia folosită şi la noul browser Google Chrome. Pentru "universul" aplicaţiilor G1 există "Android Market", ceva similar Apple App Store. Citeşte PDF-uri şi documente din pachetul Officer, dar nu se sincronizează cu serverul de mail de la Microsoft. De asemenea, serviciul muzical de pe Amazon.com este disponibil pe G1. T-Mobile a anunţat recent că a comercializat un milion de terminale HTC G1 pe piaţa americană în perioada octombrie 2008 - martie 2009. Operatorul T-Mobile este devizia mobilă a Deutsche Telekom, grupul german deţinând 25% din acţiunile OTE, grupul elen prezent şi în România, prin Romtelecom şi Cosmote.

×
Subiecte în articol: IT Android