Considerat cel mai aşteptat gadget al anului, cel puţin pe piaţa globală telecom, iPhone 5 este din această noapte disponibil spre comercializare în oferta celor trei mari operatori mobili: Cosmote, Orange şI Vodafone.
Fiecare operator şi-a fixat deja politica de preţuri, având aşteptări mari, în ciuda preţurilor nu tocmai "prietenoase” cu care îşi vinde Apple preţioasa jucărie. Iar optimismul operatorilor se bazează atât pe pre-comenzile epuizate, dar şi pe "socoteala” evenimentelor de lansare din anii trecuţi. Dar să vedem câteva formule de preţ prin care îşi îmbie clienţii cei trei mobili.
16GB/32GB/64GB
În oferta Vodafone, iPhone 5 a intrat la preţuri de 369 euro/469 euro, pentru variantele cu stocare 16/32GB. Pentru versiunea de 64GB costă 569 euro cu abonament iPhone 39 pentru 2 ani si 979 euro la liber. La operatorul Orange, iPhone 5 intră la vânzare cu abonamentele Panteră 31 si Panteră 51: preturile încep de la 269 euro şi ajung până la 569 euro. La liber, preţurile sunt între 749 si 949 euro.
Cosmote şi-a etalat oferta prin abonamentele Smart, la preţuri între 28,5 şI 55,8 euro/lună. Traficul de date inclus ajunge la 2,5GB iar preţurile de achiziţie pentru terminal sunt între 999 RON şi 2549 RON.
Atenţie! Chiar dacă operatorii au afişat tarife în cele mai mici detalii pentru fiecare versiune de iPhone 5, nu toate sunt disponibile din 2 noiembrie. Folosindu-se de "steluţe” (asterisc), suntem informaţi pe site-urile companiilor despre "disponibilitate la o dată ulterioară”...
Care sunt noutăţile?
Comparat cu versiunea precedentă, iPhone 5 vine cu îmbunătăţiri pe linie, de la putere de procesare si grafică până la reţea 4G si siluetă, afişând în sfârşit si un ecran mai mare. Nemultumiţii arată cu degetul spre design, acelasi ca la iPhone 4 sau iPhone 4S. Dar dacă privim cu atenţie toate versiunile, observăm ca Apple a păstrat design identic la trei modele consecutive.
Acest iPhone al şaselea (din punct de vedere cronologic) are 112 grame (cu 20% mai uşor decât modelul 4S), subţire pana la 7,6 mm, ecran de 4 inci (depăşind "graniţa' celor 3,5 inci), cu o rezoluţie îmbunătăţită până la 1136x640 (format 16:9), un terminal in intregime din sticla sI aluminiu. În sfârşit, Apple aruncă pe piata un smartphone pregatit pentru retelele LTE/4G, iar noul Wi-Fi este dual-band 802.11n, deci o conectivitate wireless mult mai rapidă. iPhone 5 este mai puternic sI gratie noului chipset A6: procesor şI grafică cu performanţe dublate. Beneficiază de sistemul de operare iOS6 (mare atenţie la hărţile Apple!) iar camera foto de 8MP (1080p/30fps) a primit numeroase îmbunătăţiri, cu interesante facilităţi la funcţia de panoramare.
Prima reţea 4G naţională, deschisă publicului în 10 oraşe
În prezenţa presedintelui grupului, Vittorio Colao şI a ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, Vodafone România a inaugurat ieri prima reţea LTE/4G (foto). Clienţii operatorului pot să testeze serviciile 4G, la viteze de până la 75 Mbps, în 10 oraşe (17 magazine): Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Galati si Timisoara. În prezent, testele sunt efectuate cu echipamente precum: modem-ul USB Huawei K5005 pentru conectivitate PC/Laptop; tableta Asus 700 KL si hotspot-ul mobil Huawei R210 (la care se pot conecta pana la cinci dispozitive simultan – smartphone, laptop, tableta sau PC), laptop Lenovo etc. Lansarea comercială a serviciilor LTE/4G Vodafone România va avea loc la începutul anului viitor, operatorul promiţând viteze de până la 100 Mbps. Reteaua operează în banda de frecvenţă de 1800 MHz şi a fost implementată cu echipamente Huawei.
Orange România a promis lansarea comercială a serviciilor 4G până la sfârşitul anului, dar numai pe Bucureşti în prima fază. Şi de la Cosmote se aşteaptă lansarea comercială LTE în următoarele luni.
Citește pe Antena3.ro