x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Asus EeePC 1201N – netbook next generation

Asus EeePC 1201N – netbook next generation

de Irina Crudu    |    20 Dec 2009   •   00:00
Asus EeePC 1201N – netbook next generation

Dacă în urmă cu doi ani netbook-urile erau folosite în special pentru a "naviga" pe internet şi a posta pe blog, specificaţiile tehnice nefiind dintre cele mai bune pentru vizionarea unui film sau instalarea unui joc cu cerinţe grafice ridicate, astăzi, producătorii s-au gândit să elimine aceste probleme.

Prezentat ca fiind, "netbook-ul multimedia", primul lucru pe care l-am observat la Asus EeePC 1201N, pe lângă formele sale elegante specifice seriei Seashell, a fost dimensiunea ecranului, de 12,1 inci, şi a tastaturii ergonomice, de dimensiuni standard. Netbook-ul este, astfel, suficient de mare pentru a viziona un film în mod confortabil, şi suficient de mic pentru a încăpea într-un ghiozdan de dimensiuni reduse.

Fiind prezentat ca un netbook multimedia şi lăudat pentru placa sa video, am vizionat câteva filme, deşi, atenţie, netbook-ul nu este standard prevăzut cu unitate optică. Jocurile clasice de simulare, RPG şi curse s-au mişcat (şi văzut) foarte bine. Netbook-ul vine cu Windows 7 preinstalat, lucru care ar putea să-i bucure pe unii. Sistemul a părut stabil, nu au existat momente în care să mă văd nevoită să folosesc comanda Ctrl+Alt+Delete pentru "uciderea" forţată a vreunui program, deşi fiind curioasă cât poate să ducă, am fost generoasă cu deschiderea a cât mai multor aplicaţii.

Pentru a reveni însă în sfera specificaţiilor tehnice, trebuie menţionat că EeePC 1201N este dotat cu procesor Intel Atom 330, de 1,6 GHz. Interesant de adus în discuţie este faptul că procesorul are două nuclee, lucru care-l diferenţiază de modelele anterioare de netbook-uri. Modelul vine cu o memorie RAM de 2GB, cu posibilitatea de extindere la 3GB, iar hard-ul are o capacitate de stocare de 250GB, plus încă 500GB disponibili online pe site-ul Asus WebStorage, deci 750GB suficienţi pentru stocarea de filme, poze şi muzică.

Să ajungem însă şi la componenta care i-a adus denumirea de "netbook-ul multimedia". Placa grafică Nvidia Ion perfectă pentru vizionarea de filme în format High Definition (HD) şi pentru jocuri video cu cerinţe speciale. Totodată, tehnologia Nvidia CUDA a îmbunătăţit calitatea netbook-ului de a lucra cu materiale vizuale şi de a accelera aplicaţiile care au cerinţe intensive de procesare, precum editarea şi conversia video.

Asus EeePC 1201 este disponibil în culorile negru, argintiu, albastru şi roşu, fiind dotat şi cu bluetooth, wireless, card reader, webcam şi trei porturi USB.

Viaţa bateriei este, după cum ne-au obişnuit cei de la Asus, peste media celorlalte netbook-uri de pe piaţă. Bateria de 6 celule Li-Ion durează până la 5 ore, suficient pentru vizionarea a minimum două filme în timpul unei călătorii.

Din păcate, nu se cunoaşte însă disponibilitatea pe piaţa românească a netbook-ului EeePC 1201N, şi nici un preţ estimativ. Celelalte netbook-uri din seria Seashell de la Asus sunt disponibile cu preţuri cuprinse între 1000 şi 2000 de lei. Pentru cei care plănuiesc să călătorească în următoarea perioadă, pot găsi netbook-ul în America de Nord, începând cu jumătatea lunii decembrie, la un preţ de aproximativ 500 dolari.

 

Specificaţii tehnice
- Procesor Intel Atom 330, de 1,6GHz, dual core
- Placă grafică: Nvidia Ion
- Hard între 250GB şi 320 GB
- Memorie RAM DDR2 de 2GB/ 3GB
- Greutate: 1,46 Kg
- Autonomie de până la 5 ore
- Dotat cu Bluetooth, Wireless, port VGA, HDMI, 3 porturi USB
- Dimensiuni: 299 mm x 208 mm x 33,3 mm

×
Subiecte în articol: gadget