x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Asus Tablet 600 - Viitorul

Asus Tablet 600 - Viitorul

de Daniel Ionaşcu    |    02 Feb 2013   •   00:28
Asus Tablet 600 - Viitorul

Când am luat prima dată în mână tableta de la Asus am zis “clar, aşa arată viitorul”. Şi nu pentru faptul că are ecran IPS de 10,1 inci, procesor Nvidia Tegra 3 cu patru nuclee, 2 GB de memorie RAM sau pentru ca e doar 525 de grame. Ci pentru că vine cu un dock cu tastatură care o transformă într-un “notebook”, întinând graniţa dintre cele două categorii de dispozitive si transformând, astfel, gadgetul şI în “unealtă” de muncă.

Şi totusi aici este problema: faptul că ruleaza Windows RT. Mai intâi de toate am încercat să conectez gadgetul la internet utilizând o reţea WiFi. Dar cum nu o aveam setată, hibridul a dat o eroare de genul “ne pare rău, dar PC-ul dumneavoastra nu este conectat”. Ce-aia? De unde până unde este acesta un PC? Microsoft intreţine voit o confuzie între Windows 8 si Windows RT, însă acestea sunt bestii total diferite, chiar daca arată la fel.  Din această confuzie se poate ajunge la situaţii nedorite când oamenii cumpără gadgetul pentru că e vândut sub titulatura de “PC” dar când ajung acasă constată că nu-şi pot instala programele preferate de calculator.

Tot aici trebuie inclusa si relicva de “desktop” existentă ca o aplicaţie pe ecran. Care este rolul său? De ce a mai fost inclus, din moment ce nu poti instala niciun program de PC? Răspunsul la aceasta intrebare va ramane un mister.

Pe de alta parte, aplicaţiile scrise pentru Windows RT sunt un deliciu. Wikipedia arată atât de bine încât îţi vine să studiezi non-stop în biblioteca virtuală. Microsoft s-a chinuit şi a inclus aplicaţii ca Bing News/Finance/Travel pentru a uşura trecerea utilizatorilor de la modelul în care faci totul în browser la cel în care faci în aplicatii. La acestea se adaugă şi aplicatiile Asus pentru stocare online, camera si Asus@ Vibe Fun Center.

Partea proasta e ca sunt destul de putine aplicaţii în magazinul online. Dacă stăm să comparăm Tablet 600 cu iPad atunci sta destul de binişor: există principalele aplicaţii, avem jocuri populare, ba chiar apare şi o versiune de Office. În schimb, dacă o să comparăm cu un PC, asa cum chiar Microsoft doreşte, magazinul online pare pustiu faţă de multitudinea de opţiuni existenta pentru calculatoare.

Tableta este burduşită cu Bluetooth, WiFi, GPS si NFC iar dock-ul vine cu un port USB. Astfel, se poate conecta un mouse la dispozitiv iar pozele pot fi descărcate direct din aparatul foto. Bateria este şi ea impresionantă, datorita dock-ului, ajungând la 16 ore de folosire, potrivit producatorului.

Cu interfaţa însă, te obisnuiesti foarte greu. Mi-a trebuit mult timp să-mi dau seama cum se închide o aplicaţie folosind doar tableta. Şi asta pentru că nu poţi să tot deschizi aplicaţii şi să le laşi să ruleze în background pentru ca în final ajung să mănânce din baterie ori performanţă. Noroc că atunci când este cuplată la dock totul este mult mai simplu şi functioneaza clasicul Alt+F4.

Tot din categoria scurtcircuitelor avem si browserul IE, unde nu se poate tasta nimic atunci cand dock-ul este conectat. Si asta pentru ca cineva a decis ca bara de scriere sa fie jos, nu sus, ca la orice browsere obisnuit…

În fine, sistemul de operare “înghite” cam jumătate din capacitatea de stocare. E adevărat, există slot microSD, însă te itnrebi de ce dai 3.300 de lei (in varianta de 32 GB cu dock) pe un gadget pentru a avea atat de puţin spaţiu disponibil. Partea buna este ca sistemul nu s-a blocat niciodată şi nu a dat nicio eroare.

×
Subiecte în articol: asus piata de tablete