x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atenție la mesajele pe Whatsapp. Un sucevean s-a trezit cu un credit de 40.000 de lei

Atenție la mesajele pe Whatsapp. Un sucevean s-a trezit cu un credit de 40.000 de lei

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2023   •   19:00
Atenție la mesajele pe Whatsapp. Un sucevean s-a trezit cu un credit de 40.000 de lei
Sursa foto: Hepta

Hackerii au găsit o nouă metodă de fraudă online. Aceștia trimit mesaje pe WhatsApp și se recomandă din partea unor companii cunoscute care oferă locuri de muncă part time.

Mesajul de pe WhatsApp la care a răspuns un sucevean. S-a trezit cu un credit de 40.000 de lei

Cei care dau like şi share unor postări sunt răsplătiţi cu sume modice. Este, de fapt, o metodă de a câştiga încrederea. Ulterior, victimele sunt ademenite pe grupuri de investiţii, unde li se fură datele personale şi toţi banii din conturi. 

Schema este simplă, hakerii fac o ofertă pe care cu greu o poţi refuza.  

"Dai likeul respectiv, share-ul respectiv, faci o poză la munca ta, o trimiţi înapoi şi  eşti plătit pe bune pentru că ţi-ai oferit date, ţi-ai oferit contul bancar.", spune Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică, pentru observatornews.ro. 

Eşti plătit o singură dată cu 20, 30 de lei, apoi escrocheria intră într-o nouă etapă, în care eşti îndemnat să investeşti diferite sume pentru ca în viitorul apropiat să încasezi mai mult, cu fiecare vizionare.

"Vei vedea imagini de la persoane care pun tot timpul , screenshot-uri care spun că sunt foarte mulţumiţi de banii pe care i-au primit înapoi , toată schema este făcută să te convingă să rămâi la ei în grup şi să investeşti sume cât mai mari."

Înscrierea în aceste grupuri este condiţionată de oferirea de date bancare. După ce excrocii au primit banii și datele persoanale întrerup legătura cu victima. Mii de mesaje cu astfel de oferte sunt trimise zilnic, atât de pe numere naţionale, cât şi internaţionale.   

Un sucevean care a crezut în promisiunile online şi a dezvăluit informaţii personale, după care s-a trezit cu un credit de circa 40.000 de lei. 

"Atacatorii se adaptează la context şi vor să profite de multiplele oferte, promoţii, reduceri de sezon pentru a-şi prezenta ei oportunităţile de investiţie, de data aceasta false.", spune Mihai Rotariu, de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

În perioada sărbătorilor numărul escrocheriilor cibernetice creşte cu circa 30%. Poliţia avertizează să nu dezvăluim online nici CNP, nici numărul cardului sau contului. 

"Este important să verificăm informaţiile legate de pagina sau de contul care fac promovarea acestor oferte de nerefuzat.", spune Liliana Bulat, Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalității.

În primele 11 luni ale acestui an au fost semnalate aproape 23.000 de înşelăciuni pe internet. 

×
Subiecte în articol: whatsApp mesaje