x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Autoritate - Preschimbarea ANRC

Autoritate - Preschimbarea ANRC

de Cristian Ionita    |    05 Ian 2007   •   00:00
Autoritate - Preschimbarea ANRC
Nou infiintata ANRCTI va recalcula tarifele de interconectare
Anul acesta vom avea noi operatori cu putere semnificativa pe piata telefoniei, iar tarifele de interconectare vor fi recalculate in 2008.

Proaspat infiintata ANRCTI va prelua din atributiile Ministerului Comunicatiilor in domeniul reglementarii IT, ne-a declarat presedintele institutiei, Dan Georgescu. Desi gurile rele spun ca institutia a trecut doar printr-o schimbare de nume pentru a scapa de Ion Smeeianu, au aparut si cateva lucruri noi. Cele mai importante sunt legate de reglementarea in domeniul tehnologiei informatiei. Potrivit lui Dan Georgescu, este foarte posibil sa reglementeze domeniile de internet romanesti (.ro), aflate in prezent in ograda ICI.

De asemenea, in 2007 vor fi reevaluati operatorii cu putere semnificativa atat pe piata telefoniei mobile, cat si pe cea a telefoniei fixe. La sfarsitul anului va fi angajata o noua companie de consultanta pentru reevaluarea tarifelor de interconectare. Noile calcule pe piata interconectarii vor fi gata in cursul anului 2008, ne-a declarat Georgescu.

ISTORIC. La 12 decembrie 2006, Guvernul anunta ca-l va schimba pe seful ANRC, Dan Georgescu, cu fostul presedinte al institutiei, Ion Smeeianu (demis abuziv de premierul Tariceanu, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie). Partea interesanta: anuntul cu schimbarea lui Dan Georgescu aparea in aceeasi zi in care acesta semna o decizie cu miza de zeci de milioane de euro, legata de tarifele de interconectare.

In aceeasi zi, Smeeianu declara ca, in noua sa calitate de presedinte al ANRC, va reevalua toate deciziile legate de interconectare. Inlocuirea lui Georgescu cu Smeeianu ar fi trebuit sa se intample la 30 decembrie 2006.

DECIZII. La 29 decembrie, lovitura de teatru - ANRC fusese desfiintata si inlocuita cu ANRCTI (Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei), iar Dan Georgescu este numit de Tariceanu in fruntea noii institutii.

Deocamdata, fiind o institutie noua, ANRCTI are nevoie de norme de functionare si structura organizatorica, iar Guvernul nu s-a deranjat inca sa dea o hotarare pe tema asta. Rezultatul: arbitrul celei mai dinamice piete romanesti este fugarit dintr-o divizie intr-alta.
×
Subiecte în articol: IT