x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Banala tastatura, aliata spionilor

Banala tastatura, aliata spionilor

de Cristian Ionita    |    19 Sep 2005   •   00:00
Banala tastatura, aliata spionilor

Pentru a descoperi ce se afla in computerul dumneavoastra, spionii au la dispozitie o metoda diabolic de simpla, careia nu-i rezista nici un firewall, antivirus sau alt program de securitate informatica. Pot afla ce scrieti decodand sunetele produse de butoanele tastaturii.

Cercetatorii de la Berkley, Universitatea California, au descoperit un nou tip de amenintare la adresa securitatii informatice. O simpla inregistrare a sunetelor produse de tastatura poate fi folosita pentru descifrarea textului scris de utilizator, indiferent daca este o parola, o scrisoare de dragoste sau un secret de stat.

TESTUL. Expertii in computere ai renumitei institutii academice au inregistrat timp de 10 minute sunetele produse de tastatura. Fisierul audio rezultat a fost introdus intr-un computer si "decriptat" cu ajutorul unui software. Au fost recuperate cu exactitate 96% din caracterele scrise de utilizator. Asta inseamna ca textul a putut fi dedus fara nici o problema, chiar daca lipsea cate o litera la cateva cuvinte.

Cercetari asemanatoare au fost facute de doi experti ai IBM: Rakesh Agrawal si Dimitri Asonov. Acestia au reusit sa descifreze 80% din text. In cazul IBM, studiul a fost facut in cazul unei singure persoane, care a utilizat aceeasi tastatura, cu ajutorul unui algoritm bazat pe un text cunoscut si mostre de sunet corespunzatoare.

EFICIENTA. Spre deosebire de studiile IBM, programul de decriptare folosit de cercetatorii de la Berkley descifreaza scrisul indiferent de stilul de tastare folosit de diversi utilizatori si filtreaza fara probleme zgomotele de fond din incapere.

Asta inseamna ca utilizatorul nu prea are la dispozitie metode de protectie, in caz ca cineva se hotaraste sa-i "asculte" sunetele tastaturii de la distanta. Microfoanele directionale capabile sa inregistreze o soapta de la sute de metri distanta exista pe piata de zeci de ani. Sa nu mai vorbim de aparate cu laser care inregistreaza sunetele dintr-o incapere analizand vibratia ferestrelor. Ultimul refugiu al secretelor ramane camera izolata fonic, fara ferestre.

OPINII
"Este o forma de spionaj acustic ce ar trebui sa le atraga atentia expertilor in securitatea computerelor. Daca noi am fost capabili sa facem acest lucru, este posibil ca si alte persoane cu intentii mai putin onorabile sa reuseasca sau sa fi reusit deja", a spus Doug Tygar, profesor de informatica si managementul informatiilor la Berkley. Pe de alta parte, Peter Tippett, fondatorul companiei Cyberthrust, spune ca utilizatorii obisnuiti nu trebuie sa se teama ca vor fi spionati astfel: "E ca si cum te-ai teme ca o nicovala ar putea cadea pe automobil. Exista tot felul de pericole de acest fel, dar sunt relevante doar pentru organizatiile secrete".
×
Subiecte în articol: IT