Un numar de 10 comunitati locale vor functiona ca localitati-pilot pentru implementarea proiectului "Economia Bazata pe Cunoastere" al Bancii Mondiale, informeaza Ministerul Comunicatiilor (MCTI).
|
FINANTARE. Banca Mondiala da bani pentru acces la Net |
Acestea vor servi ca modele si vor contribui la stabilirea unei metodologii de implementare a proiectului la nivel national. E vorba de Lapusnicu Mare - Caras Severin, Pilu - Arad, Targu Lapus - Maramures, Ostra - Suceava, Corund - Harghita, Albestii de Muscel - Arges, Jurilovca - Tulcea, Sinca - Brasov, Aninoasa - Hunedoara si Comana - Giurgiu.
ETAPE. Intr-o prima faza, reprezentantii comunitatilor locale selectate vor consulta si completa "Ghidul solicitantului", care cuprinde grupurile tinta, obiectivele programului si modalitatile de finantare, precum si reguli privind evaluarea si selectia aplicatiilor. Ghidul solicitantului este disponibil spre consultare pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, www.mcti. ro, sectiunea Tehnologia Informatiei, subsectiunea Economia Bazata pe Cunoastere.
IMPRUMUT. Proiectul va fi implementat printr-un imprumut estimat la 80 milioane dolari SUA. Initial sunt disponibile 2 milioane de dolari pentru crearea de retele ale comunitatilor locale interconectate in peste 30 de localitati deficitare din punct de vedere al accesului la comunicatii si Internet, primele 10 fiind peselectate in cadrul fazei-pilot a proiectului. In urmatorii ani, aproximativ 300 de retele virtuale locale vor fi infiintate in mediul rural si mic urban, pentru a furniza informatii si servicii online catre cetateni si mediul de afaceri.
Retelele vor asigura accesul la informatie si la servicii electronice pentru principalele institutii din comunitatiile respective - scoala, primaria, biblioteca si caminul cultural.