x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Broad-Band internet in prizele muresene

Broad-Band internet in prizele muresene

de Cristian Ionita    |    11 Feb 2006   •   00:00
Broad-Band internet in prizele muresene

Premiera in sud-estul Europei: locuitorii comunei muresene Band pot accesa internetul sau vorbi la telefon conectandu-se direct la prizele electrice. Ieri a fost inaugurat oficial sistemul Power Line Communications (PLC).

Scoala satului Band, din comuna Band, era plina la ora 10 dimineata de personalitati: ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, presedintele Consiliului Judetean Edita Em""ke Lokodi si primarul comunei, Mircea Rusu, nimeni altul decat interpretul de muzica folk (va mai aduceti aminte "Omul bun si pomul copt", nu?).

S-au adunat pentru a inaugura proiectul-pilot prin care localitatea mureseana Band a primit acces la internet si la telefonie prin intermediul cablurilor electrice. Proiectul a demarat anul trecut prin lansarea unei licitatii publice, localitatea fiind aleasa intrucat nu avea acces la sistemele moderne de telecomunicatii.

LICITATIE. "Pentru cetatenii acestei comune, ziua de astazi este una deosebit de importanta. Din acest moment, lumea va fi mai aproape de ei, iar toate informatiile la care aveau acces cu greu altadata de astazi sunt la dispozitia lor doar la un click distanta. Sunt convins ca PLC este o alternativa viabila pentru mediul rural", a declarat ministrul la lansare.

Proiectul are o durata experimentala de sase luni. In acest timp va fi realizat un studiu de fezabilitate si unul de impact privind oportunitatea adoptarii sistemelor PLC si, eventual, se va elabora o strategie de implementare la nivel national a acestei tehnologii.

In iulie 2005, MCTI a lansat licitatia pentru proiectul-pilot de implementare a sistemului PLC in zona rurala. Acesta consta in realizarea unei retele de tip PLC la care sa fie conectate 50 de terminale telefonice si 10 PC-uri. Licitatia a fost castigata de BIT Telecom, iar MCTI a suportat costul modemurilor si al computerelor distribuite localitatii.

INVESTITII. Valoarea totala a investitiei a fost de 700 de milioane de lei si a acoperit cele 10 computere, 50 de modemuri, 50 de telefoane si repartitoarele de pe stalpii de electricitate.

Prin reteaua electrica sunt furnizate si servicii de telefonie, iar abonamentul pentru o familie costa 180.000 de lei pe luna. Abonamentul la serviciile internet costa 240.000 de lei vechi, la o viteza de transmisie de 64kb/s (kilobiti pe secunda). Un modem se vinde cu 200 de dolari. Ministrul a efectuat primul apel telefonic cu ajutorul noilor echipamente instalate in scoala.

NORME. La realizarea proiectului au mai contribuit Radiocom, care a adus internetul in localitate prin unde radio, si Electrica, aceasta punand la dispozitie liniile electrice gratuit. MCTI, ANRE si ANRC vor realiza normele metodologice pentru inchirierea liniilor electrice sau le vor introduce in cadrul unui proiect de lege privind infrastructura de comunicatii, ne-a declarat Adrian Ionescu, director pentru Comunicatii in cadrul MCTI.

TEHNIC
Tehnologia PLC permite rularea simultana a mai multor aplicatii folosind infrastructura electrica. Devine posibila citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, internet de banda larga, precum si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei. Echipamentele mai noi permit si "triple-play" (servicii de date, voce si video), video-on-demand, High Definition TV streaming, on-line gaming, HiFi Audio Streaming etc.
×
Subiecte în articol: IT