x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cablu la oraş, satelit la sat

Cablu la oraş, satelit la sat

23 Mai 2013   •   18:20
Cablu la oraş, satelit la sat
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a înregistrat creşteri la nivelul tuturor mijloacelor de recepţie, depăşind valoarea de 6 milioane, un plus de 5% comparativ cu sfârşitul anului 2011. Potrivit datelor Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, din acest total 3,8 milioane sunt abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (+6,4%), 2,19 milioane sunt abonaţi la reţele satelit de tip DTH (+2,3%), iar 37 mii sunt abonaţi care recepţionează programe prin tehnologie IP (+34%).

În aceste condiţii, rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie creşte cu 4 procente, până la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin reţele de cablu ajunge la 53,6%.

Din raportul ANCOM mai reiese că la sfârşitul anului 2012, 61% din totalul abonaţilor erau din mediul urban. În funcţie de tehnologia de retransmisie, 80% dintre utilizatorii din mediul urban sunt abonaţi la cablu, în timp ce 63% dintre utilizatorii din mediul rural sunt abonaţi la reţelele satelit de tip DTH. Din totalul de 3,8 milioane abonaţi reţelelor de cablu, numărul celor care au acces la astfel de servicii în format digital a înregistrat o creştere cu 40%, până la 1,24 milioane de abonaţi.

De asemenea, numărul de conexiuni broadband a atins valoarea de 3,5 milioane, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 7 procente, statistica vizând internetul la puncte fixe. Mult mai puternică este creşterea în zona mobililor: 7,1 milioane, un plus de 68% faţă de 2011. Telefonia fixă e pe minus, atât în ceea ce priveşte numărul de linii de acces (-5,4% faţă de anul 2011, până la 4,43 milioane de linii), cât şi la nivelul numărului de abonaţi (-0,6% până la 4,01 milioane de abonaţi).

×