x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Calculatorul lui Mao

Calculatorul lui Mao

04 Iun 2004   •   00:00

Daca piata masinilor ar semana cu cea a calculatoarelor n-ai gasi de vanzare nici Rolls si nici Bentley.

De fapt, toate masinile ar fi la fel: cutii albe sau gri, fara semne distinctive la exterior, altele decat marca producatorului. N-ai putea spune, din ochi, care e 4x4, care e de lux si care familiala. Masina compacta n-ar putea fi deosebita de vanul cu 7 locuri. Si cel mai dramatic detaliu, proprietarii ar fi nevoiti sa ridice capota ca sa se dea mari. Sau, mai rau, sa deschida geamul si sa le spuna celorlalti ca sunt intr-un bolid sportiv, nu intr-un camion de carat busteni.

Altfel spus, in lumea calculatoarelor, Mao Tze Dun a castigat batalia. Toate au acelasi aer de membru de partid. Si toate au in piept insigna cu poza tovarasului. Ma rog, nu e chiar poza, e logoul acela cu "Cineva Inauntru", daca stiti la ce ma refer.

Si totusi, in lumea asta cenusie, cate unul mai salta din cand in cand capul. Intre PC-uri, primul pas l-a facut Sony, care, daca imi aduc bine aminte a lansat, acum cinci-sase ani, calculatorul - tineti-va bine! - albastru. Da, nu avea nimic in plus fata de altele, doar culoarea. Dar chiar si ea, intr-o lume atat de trista de alb si negru a parut un semn al Revolutiei. I-a urmat Dell, la care curajul a insemnat doua-trei pete rosii sau galbene sub tastatura catorva laptopuri. Si intr-o incercare disperata pe o piata atat de conformista, cativa producatori taiwanezi au lansat in ultimii ani cutii de desktop cu dungi in diferite culori. Nu e nevoie sa va spun ca nici una n-a fost un succes. Nu pentru ca erau colorate. Pur si simplu pentru ca erau urate.

De fapt, cea mai mare drama a industriei PC este lipsa designerului. Nu s-o fi inteles cu programatorii? L-au dat afara cei de la contabilitate cand au vazut cat cere? S-a luat cu mainile de cap cand i s-a spus sa faca laptopul in orice forma sau culoare vrea el atata vreme cat e negru cu gri si paralelipipedic? Mister.

Probabil ca acest om nu va putea lipsi insa multa vreme de la serviciu la producatorii de PC-uri. Si asta pentru ca Apple, care vinde mai mult arta decat computere, a inceput sa muste discret din piata, in zona high-end, adica exact acolo unde marginea de profit e mai mare si mai pufoasa. Cel mai bine vandut calculator al sau poate fi descris ca o lampa de picior - in baza semisferica sunt procesorul, memoria si hardul, iar lampa propriu-zisa, la capatul unei tije argintii e chiar monitorul… Mai mult, designul i-a ajutat pe cei de la Apple sa inventeze o piata noua - aceea a playerelor de MP3 cu hard-disk, unde iPod-ul e stapan fara drept de apel, chiar daca e mai scump decat toate. Sau poate tocmai de aceea, exact ca Bentley-ul… Si nu e nici negru, nici gri si nici teribil de plicticos inca de la prima vedere.
Si nici de la a doua…

×
Subiecte în articol: IT