x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Calendarul 4G în România prinde contur

Calendarul 4G în România prinde contur

de Alexandru Radescu    |    16 Mar 2011   •   18:14
Calendarul 4G în România prinde contur

De vreun an încoace, producătorii de echipamente telecom susţin şi în România tot felul de prezentări legate de trecerea la 4G sau Long Term Evolution (LTE). Fie criza cu impactul asupra business-ului operatorilor, fie mişcările din partea autorităţilor pe partea de frecvenţe şi reglementare, în orice caz abia la anul vom avea parte de licitaţiile 4G/LTE.  

“Estimăm ca până la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicaţii mobile de bandă largă în benzile de frecvenţe 2500-2690 MHz şi 790-862 MHz, astfel încât la început de 2012 să putem deschide licitaţia către operatori”, a declarat azi preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu. “Există astfel mari şanse ca în primul semestru al anului viitor să avem licenţele date şi să stimulăm astfel investiţiile în broadband-ul mobil de bandă largă. În alocarea licenţelor, ne vom ghida după modelul Germaniei, stimulând acoperirea zonelor defavorizate", a precizat şeful ANCOM, în cadrul unor teste publice LTE efectuate de Nokia-Siemens Networks.

Practic, s-ar putea să avem o bandă de frecvenţă de 2,6GHz pentru utilizare la nivel urban şi 800 Mhz la nivel rural. În ceea ce priveşte modelul german pomenit de preşedintele ANCOM, statul german a strâns 4,4 miliarde de euro din aceste licitaţii, 80% din sumele licitate vizând zonele rurale neacoperite până în acel moment.  

Potrivit oficialilor Nokia-Siemens Networks, aria de acoperire mai mare în banda de 800 MHz le permite operatorilor să deservească o anumită zonă investind mai puţin în infrastructură, comparativ cu aceeaşi tehnologie în spectru mai înalt. Spre deosebire de 3G-HSDPA, unde viteza maximă oferită în prezent de operatori atinge 21,6Mbps, cu LTE/4G vorbim de peste 170Mbps, o bandă “cerută” practic atât de creşterea continuă de utilizatori şi consum video mobil , cât şi de opţiunea tot mai extinsă pentru fişiere HD.

"Pe fondul progresului înregistrat în ceea ce priveşte dispozitivele, reţelele şi noile servicii, utilizarea benzii largi mobile a explodat şi a transformat obiceiurile şi aşteptările utilizatorilor. Aceştia încep să se bazeze pe aplicaţii şi servicii mai sofisticate decât simplele aplicaţii de e-mail şi navigare pe internet”, a declarat azi Dragoş Chivu, Country Director Nokia Siemens Networks pentru România. (foto)

În ceea ce priveşte prognozele pentru piaţa locală, prezentate de NSN, numărul de smartphone-uri se va tripla, ajungând la 7,5 milioane in 2015, acelaşi ordin de creştere şi la notebook-uri, până la 4,8 milioane, alături de aproximativ 500.000 abonamente LTE active in 2015. La nivel global, 17 reţele LTE au fost lansate comercial în 2010 şi se estimează că 64 de reţele vor deveni comerciale până în 2012 iar 2015 ar putea contabiliza în jur de 380 milioane de abonaţi LTE.

In luna februarie, si Alcatel-Lucent a realizat in Bucuresti o serie de prezentari legate echipamentele LTE. Cu acea ocazie, oficialii companiei au precizat ca Orange Moldova ar putea comercial acest tip de servicii la începutul lui 2012.

×