Cu cat o parola e mai usor de memorat, cu atat va fi mai usor de spart. Una formata din sase litere poate fi ghicita in cateva minute cu ajutorul unor programe de tip "password cracker" aflate la indemana oricui pe Internet.
CRISTIAN IONITA
Majoritatea utilizatorilor serviciilor de posta electronica sunt vulnerabili in fata hackerilor pentru ca folosesc parole extrem de usor de ghicit, precum numele fratelui, al bunicii sau porecla administratorului de bloc.
STATISTICA. Potrivit unui sondaj efectuat de Visa Europa, mai bine de trei sferturi din utilizatorii de Internet aleg parole legate de prieteni, familie sau date memorabile. 21% din repondenti spun ca parola aleasa de ei este o porecla, 15% spun ca este o aniversare, 15% au ales numele animalului preferat pentru a le pazi secretele, 14% prefera membrii familiei, iar 7% folosesc date istorice importante, precum batalia de la Rovine.
Mai grav este ca o treime din participantii la sondaj folosesc aceeasi parola de fiecare data cand se inregistreaza, iar un sfert o folosesc aproape de fiecare data.
Pe de alta parte, 22% din repondenti aleg parole formate din litere alese la intamplare, iar restul folosesc parole formate din litere si numere alese la intamplare.
Citește pe Antena3.ro
DICTIONAR. Cei care vor sa aiba o parola sigura nu trebuie in nici un caz sa aleaga cuvinte existente in dictionar, care pot fi ghicite extrem de usor de un program specializat (password cracker). Acesta are nevoie de mai putin de 10 secunde pentru a rula un dictionar de 100.000 de cuvinte.
IMPOSIBIL DE SPART
Daca vreti o parola imposibil de ghicit, trebuie sa fie mai lunga de 8-10 caractere si sa contina litere mari, litere mici si cifre.Nu este neaparat nevoie sa folositi combinatii aleatorii, aproape imposibil de tinut minte.
Alta metoda simpla este sa alegeti un cuvant si sa-i inlocuiti cateva litere cu cifre: "O" poate fi "0", "S" poate fi "5", "E" poate fi "3", "I" poate fi "1" si asa mai departe. (3scaVat0r)