x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Casuta ta de mail ghici ce parola are?

Casuta ta de mail ghici ce parola are?

13 Aug 2004   •   00:00

Cu cat o parola e mai usor de memorat, cu atat va fi mai usor de spart. Una formata din sase litere poate fi ghicita in cateva minute cu ajutorul unor programe de tip "password cracker" aflate la indemana oricui pe Internet.

CRISTIAN IONITA

Majoritatea utilizatorilor serviciilor de posta electronica sunt vulnerabili in fata hackerilor pentru ca folosesc parole extrem de usor de ghicit, precum numele fratelui, al bunicii sau porecla administratorului de bloc.

STATISTICA. Potrivit unui sondaj efectuat de Visa Europa, mai bine de trei sferturi din utilizatorii de Internet aleg parole legate de prieteni, familie sau date memorabile. 21% din repondenti spun ca parola aleasa de ei este o porecla, 15% spun ca este o aniversare, 15% au ales numele animalului preferat pentru a le pazi secretele, 14% prefera membrii familiei, iar 7% folosesc date istorice importante, precum batalia de la Rovine.

Mai grav este ca o treime din participantii la sondaj folosesc aceeasi parola de fiecare data cand se inregistreaza, iar un sfert o folosesc aproape de fiecare data.

Pe de alta parte, 22% din repondenti aleg parole formate din litere alese la intamplare, iar restul folosesc parole formate din litere si numere alese la intamplare.

EXPUSI. Vestea cu adevarat proasta este ca doar cei care folosesc si litere, si cifre au parole "de incredere". Restul sunt la mila hackerilor.

"Nu este surprinzator ca cei dragi sau animalele de casa sunt cele mai populare, din moment ce majoritatea oamenilor isi amintesc cu mare greutate o parola formata din caractere alese aleator. Evident, este important ca parolele noastre sa fie personale si sa aiba un sens, dar trebuie sa fie si greu de descifrat", declara Hugo Bottelier, reprezentantul Visa.

DICTIONAR. Cei care vor sa aiba o parola sigura nu trebuie in nici un caz sa aleaga cuvinte existente in dictionar, care pot fi ghicite extrem de usor de un program specializat (password cracker). Acesta are nevoie de mai putin de 10 secunde pentru a rula un dictionar de 100.000 de cuvinte.

IMPOSIBIL DE SPART

Daca vreti o parola imposibil de ghicit, trebuie sa fie mai lunga de 8-10 caractere si sa contina litere mari, litere mici si cifre.

Nu este neaparat nevoie sa folositi combinatii aleatorii, aproape imposibil de tinut minte.

Puteti folosi numele celui mai bun prieten, combinat cu luna si anul nasterii verisoarei din partea bunicii. Daca puneti si liniute intre ele, programul de spart coduri va avea nevoie de cateva sute de ani pana sa-i dea de cap. (PopESCu-12-77)

Alta metoda simpla este sa alegeti un cuvant si sa-i inlocuiti cateva litere cu cifre: "O" poate fi "0", "S" poate fi "5", "E" poate fi "3", "I" poate fi "1" si asa mai departe. (3scaVat0r)
×
Subiecte în articol: IT parola