x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cat cheltuiesc romanii pe securitatea calculatorului

Cat cheltuiesc romanii pe securitatea calculatorului

23 Iun 2004   •   00:00

Potrivit unui sondaj realizat de Gecad pe parcursul ultimelor trei luni, majoritatea companiilor romanesti investesc mai putin de 1.000 de dolari pe an pentru securitatea retelor informatice proprii.

La sondaj au participat un numar de 1.300 de companii. Dintre acestea, 64,6% au declarat ca investesc anual mai putin de 1.000 de dolari pentru achizitionarea si implementarea de solutii pentru securitate IT. Aproximativ 8,9% ditre ele investesc intre 1.000 si 3.000 de dolari. Doar 6,4% din numarul companiilor intervievate spun ca investesc intre 3.000 si 10.000 de dolari pentru securitatea informatica.

IN CRESTERE. Totusi, procentul firmelor care investesc mai mult de 10.000 de dolari pe an pentru securizarea este in crestere. "Spre deosebire de anii anteriori, firmele romanesti au inceput sa fie constiente ca securitatea informatica este un element cheie in bunul mers al afacerilor. Un numar tot mai mare de companii realizeaza ca pierderile cauzate de lipsa sau ineficienta unui sistem de securitate informatica adecvat sunt net superioare investitiilor necesare pentru protejarea retelelor IT", au declarat specialistii Gecad. Aproximativ 20% dintre companiile romanesti investesc mai mult de 10.000 de dolari in securizarea retelelor proprii.

SUME EXORBITANTE. Data fiind raspandirea extrem de rapida a amenintarilor informatice in ultimii ani, bugetele cheltuite de companii, la nivel mondial, in domeniul securitatii IT, au atins anul trecut recordul de 42 de miliarde de dolari. Piata programelor informatice de securitate vandute in Europa Occidentala a contribuit la aceasta suma cu 2,5 miliarde de dolari.

Chiar daca acum reprezinta mai putin de 5% din total, piata de software pentru securitatea informatica are potential de crestere ridicat, avand o rata de crestere anuala medie de peste 15%. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: IT dolari