x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CD-uri pirat la reciclare

CD-uri pirat la reciclare

de Alexandru Radescu    |    Cristian Ionescu    |    24 Apr 2009   •   00:00
CD-uri pirat la reciclare
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Aproximativ 170.000 de produse piratate, în mare parte CD-uri şi DVD-uri, au fost distruse ieri în Bucureşti. Autorităţile intenţionează să le recicleze.



Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a organizat ieri cea de-a VII-a distrugere publică de produse piratate şi cea mai mare, în acelaşi timp, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale. Din produsele distruse au făcut parte discurile optice (CD-uri şi DVD-uri) în număr de aproape 130.000 de bucăţi, 27.295 de casete audio, 4.282 de casete video şi 1.751 de coperte.

În premieră, în cadrul acţiunii au fost distruse şi 204 hard disk-uri. Cele mai multe produse provin din Bucureşti (45.181), pe locul secund fiind judeţul Timiş, cu 26.925 de bucăţi. Potrivit reprezentanţilor ORDA, în urma acţiunilor întreprinse de instituţiile abilitate, numărul de dosare penale sau amenzi contravenţionale s-a ridicat la peste 1.000, iar suma care ar fi rezultat din vânzarea tuturor produselor distruse se apropie de 1 milion de lei.

NEVOIE DE STRATEGII
De asemenea, rata pirateriei în România se pare că a scăzut, potrivit ORDA, de la 70%, în 2007, la 50%, în 2008. "Este nevoie de o strategie pentru adaptarea la nevoile românilor, astfel ca cei care vând legal pe internet să o facă la preţuri accesibile. Poate că oferta legală nu este adaptată la condiţiile în care trăim", a explicat Rodica Pârvu, directorul general al ORDA.

Primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, prezent la eveniment, a spus că aceste produse distruse vor fi reciclate, astfel că vor fi transformate în produse reutilizabile, pentru a proteja mediul. Edilul Sectorului 3 a precizat că un rol foarte important în cadrul activităţilor de diminuare a nivelului pirateriei în domeniile muzical, audiovizual şi software şi de asigurare a respectării legislaţiei specifice dreptului de autor şi drepturilor conexe îl au acţiunile de distrugere publică a produselor pirat confiscate.

 În perioada septembrie 2008-martie 2009, autorităţile române şi reprezentanţii Business Software Alliance au efectuat peste 280 de verificări la societăţi comerciale care utilizau programe pentru calculator fără licenţă şi peste 45 de controale în cazuri de distribuire de software pirat.

De asemenea, au fost pronunţate 14 hotărâri penale de condamnare de către instanţele din România, stabilindu-se vinovăţia persoanelor care au încălcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, sancţionarea lor şi obligarea la plata de despăgubiri civile faţă de titularii drepturilor de autor.

×
Subiecte în articol: IT