x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CD-urile explodeaza la viteze mari de rotatie

CD-urile explodeaza la viteze mari de rotatie

14 Dec 2004   •   00:00

In ultimul timp par a se fi inmultit plangerile depuse de cei care se trezesc cu CD-uri facute praf in computer. Unii producatori de unitati optice au inceput sa ia masuri: limitarea vitezei de citire la 40x.

ALEXANDRU RADESCU

STRICACIUNI. Fisurile invizibile ale unui CD pot duce la o "bubuiala" in computer
Faptul ca CD-urile "explodeaza" in computer nu mai este o noutate de ceva vreme. Producatorii de CD-uri si cei de unitati optice CD-ROM, CD-RW sunt principalii "jucatori" in aceasta schema. Pe de-o parte avem o unitate optica ce poarta cu mandrie inscrisul 48x sau 52x, pe de alta parte un CD mult mai fragil decat in reclamele care l-au promovat pe piata. Ce-i drept, de fiecare data cand un CD "incins" datorita vitezei de citire (ajunsa la 10.000 de rotatii/minut) face "poc" se spune ca respectivul suport optic avea "stricaciuni".

Experti in domeniu spun ca discurile optice au fost create pentru o viteza de citire de 1x200 de rotatii pe minut. Acum vitezele ajung pana la 52x, ceea ce ar putea insemna 300 km/ora. La o asemenea viteza, CD-urile care au fie si o microscopica fisura pot exploda, antrenand si alte "lucruri din jur", cum ar fi blocarea CD-ROM-ului si chiar deteriorarea lui.

IN LABORATOARELE SECRETE. Dupa cum se arata intr-un material International Herald Tribune, varianta electronica, mai multi producatori din domeniu au cerut, de ceva vreme, inginerilor sa inceapa cercetari in "laboratoarele secrete" pentru a gasi o solutie. Un asemenea producator, compania britanica Research Machines, a initiat o serie de studii si a angajat ingineri de la Oxford pentru a le superviza. O alta companie din domeniu, Smart Projects, companie specializata in recuperarea de date de pe CD-uri si DVD-uri avariate, a intreprins asemenea studii. In ambele cazuri, rezultatele au fost categorice. Viteza 50x suprasolicita CD-ul. La aceasta rotatie discul optic pare ca isi schimba forma.

"Arata ca o umbrela", a declarat Peter Van Hove, directorul Smart Projects.

De asemenea, Lite-On, producator de componente pentru unitati optice, a prezentat inca din 2002 un studiu din care reiesea ca doua discuri din 10.000 explodau in timpul testelor.

AFACERILE PRIMEAZA. In ciuda rezultatelor, in continuare suntem inconjurati de unitati care afiseaza viteze de citire 48x si 52x. Piata, nevoia de viteza dicteaza altceva. Nu primeaza nevoia de a imbunatati gradul de securitate a utilizatorului. Producatorii nu se inghesuie sa remedieze problema. Research Machines si Plextor s-au apucat sa produca unitati 40x.

AUTODISTRUGERE

"In clipa in care am auzit explozia CD-ului in computer, mi-am adus aminte seria filmelor de spionaj din anii ’60, cand casetele erau programate la autodistrugere dupa aflarea continutului" - Vincent B. posesorul unui CD explodat la citire in computer

SFATURI
Compania britanica Research Machines a publicat pe site-ul sau, la adresa www.rm.com/safety, mai multe informatii legate de modul in care puteti sa actionati in caz ca ati avut probleme cu CD-ul in interiorul computerului.

×
Subiecte în articol: IT