x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ce i-a lipsit lui Kim (cum sa scapi cu viata cu ajutorul gadgeturilor)

Ce i-a lipsit lui Kim (cum sa scapi cu viata cu ajutorul gadgeturilor)

de Lucian Mandruta    |    13 Dec 2006   •   00:00
Ce i-a lipsit lui Kim (cum sa scapi cu viata cu ajutorul gadgeturilor)

Tehnologia n-a schimbat in nici un fel datele biologice ale omului. Cand e parasit sufera. Cand e pierdut n-are nici un fel de solutii paranormale. Cand e frig moare. E un biet animal.

Acum cateva zile, un editor al Cnet, un site de gadgeturi si tehnologie din Statele Unite, a fost gasit mort in salbaticie. Mort de frig, intr-o padure din Oregon, dupa ce plecase pe jos dupa ajutor. Familia lui, cu care era in excursie, a scapat stand in masina. Petrecusera doua saptamani pierduti pe un drum forestier.

Sa mori ratacit in America. Sa mori ucis de frig si de lipsa de orientare, cand slujba ta e sa scrii despre ultimele sisteme de navigatie GPS! Sa mori singur, fara sa poti suna undeva, dupa ce-ai recenzat nu mai stiu cate telefoane mobile! Sa mori singur, fara computer, fara PDA, fara internet, pe un drum de munte! Soarta nu e ironica, ci de-a dreptul filosofica in acest caz: tehnologia n-a schimbat in nici un fel datele biologice ale omului. Cand e parasit sufera. Cand e pierdut n-are nici un fel de solutii paranormale. Cand e frig moare. E un biet animal.

Pentru un editorialist la o publicatie IT, James Kim a fost un calator teribil de primitiv. N-a avut la el un telefon prin satelit.

Si putea inchiria. N-a avut un ceas Breitling cu emitator in frecventa de urgenta a aviatiei - nu asa de scump pentru el, la 3.000 de dolari! A navigat prin pustietate, cu masina, orientandu-se dupa o harta de hartie - una incapabila sa-i spuna unde era! N-a avut rachete de semnalizare (o jucarie pe care in State o gasesti la orice magazin de arme de la coltul strazii), asa ca a ratat un elicopter, care nu l-a vazut. I-a lipsit o masina capabila sa iasa din zapada, intr-o tara a jeep-urilor preparate de Polul Nord. In fine, a plecat la drumetie fara echipament special, fara haine capabile sa-l tina in viata in frigul cel mai intens (Gore-Tex si compania). Chiar si o statie de emisie-receptie de mica distanta l-ar fi ajutat. Cand a murit, omul era la 2 kilometri in linie dreapta de masina in care sotia si copiii lui au scapat. Putea sa cheme chiar acel modest ajutor, insa n-a avut cu ce. Si cel mai bun gadget ar fi fost un biet bilet lasat acasa cu traseul...

E vreo morala aici, dincolo de tragedia unui om in ultimul concediu din viata lui? Poate ca da - America e inca o tara libera. O tara in care inca poti sa mori ratacit si infometat, desi acolo s-au inventat internetul, satelitii geostationari si McDonald’s. In acelasi timp, civilizatia ramane fragila. La cativa kilometri de ultima priza, suntem la cheremul elementelor. S-o fi gandit la asta domnul Kim in ultimele clipe? Poate ca da - insa n-a gasit nici o cale sa ne lase mirarea lui offline...

×
Subiecte în articol: IT