x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ce mai fac romanii cu computerul

Ce mai fac romanii cu computerul

16 Sep 2004   •   00:00

Unul din cinci romani a navigat cel putin o data pe Internet, iar doua milioane se pot mandri ca au computer la slujba ori acasa. Cum le folosesc, incearca sa ne lamureasca ultimul studiu EurActiv asupra sectorului IT&C in tara noastra.

CRISTIAN IONITA

Potrivit International Telecommunication Union (ITU), 19% dintre romani petrec cel putin o ora pe Internet. Dintre acestia 16% utilizeaza Internetul in mod frecvent, iar 23% din cand in cand. La inceputul acestui an, ITU estima ca ar exista 1,8 milioane de computere in Romania, in timp ce Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor spunea ca este posibil sa existe 2,1 milioane de computere. Din datele IDC, citate de EurActiv, piata romaneasca a PC-urilor a crescut in 2003 fata de 2002 cu 40% ca volum si cu 22,6% ca valoare comparativ cu anul 2002. In aceeasi perioada, piata laptop-urilor a crescut cu 90,8% ca volum, iar ca valoare cu 84%.

CINE-SI CUMPARA COMPUTERE. Ca valoare a cheltuielilor pentru achizitia de computere, intreprinderile mici si mijlocii ocupa primul loc in top (cu 40,7%), fiind urmate de sectorul guvernamental (7%), companiile mari (9,5%), sectorul educational (6,1%), intreprinderile foarte mari (4,1%), utilizatori casnici si microintreprinderi (32,6%).

Conform sondajului e-Europe, 78% dintre cei care folosesc Internetul cauta informatii, 40% sunt interesati de jocuri si muzica, iar 33% de forumuri si camerele de discutii.

BANCA SI PC-UL. Internet banking-ul este unul dintre serviciile financiare cu cea mai redusa utilizare in Romania. Astfel, dintre clientii serviciilor financiare, sub 1% folosesc Internet banking-ul. Utilizarea redusa de catre romani a serviciilor financiare oferite prin intermediul Internetului nu este diferita de tendinta din intreaga lume. Este posibil ca asteptarile pe care le au distribuitorii de servicii financiare sa nu fie indeplinite in totalitate. Acest lucru nu are nimic de a face cu slabele performante ale sistemului electronic sau cu neprofesionalismul realizarii unor site-uri web.

GUVERNAREA ELECTRONICA

In tara noastra, sistemul electronic de achizitii publice este functional de doi ani, iar valoarea estimata a economiilor realizate pentru cele peste 280.000 tranzactii desfasurate depaseste 80 milioane de euro. Aproximativ 1.000 de institutii publice in calitate de autoritati contractante sunt inregistrate in sistem. In perioada ianuarie-martie 2004, au fost inregistrate economii de 68% fata de pretul de pornire la consumabile pentru fax si copiatoare, produse utilizate zi de zi in administratie, potrivit MCTI.
×
Subiecte în articol: IT