x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Celulare torturate

Celulare torturate

de Alexandru Radescu    |    26 Aug 2005   •   00:00
Celulare torturate

Pana sa fie lansate pe piata, telefoanele mobile trec prin numeroase teste. In afara de verificari soft si hardware, celularele mai au de trecut testul de rezistenta la factori "externi".

Mai toti utilizatorii de telefoane mobile pot sa spuna cu voce tare care telefon e mai rezistent la interactiunea cu podeaua. Sunt zeci de pareri diferite, dar sustinute de experienta. Mai putin se stie insa de "mijloacele de tortura" la care sunt supuse terminalele de catre producatori.

In laboratoarele Siemens, de exemplu, dispozitivele trebuie sa dovedeasca faptul ca pot face fata stresului vietii cotidiene. Inginerii acestor laboratoare se poarta cu telefoanele extrem de brutal in timpul verificarilor: fluctuatii extreme ale temperaturilor, vibratii continue, impact solid etc.

LA FRIGIDER. Unul dintre serviciile cele mai populare ale telefonului mobil este functia de mesaje scrise. O masina cu degete artificiale este folosita in laborator pentru simularea unei folosiri brutale si indelungi a functiei SMS. O tastatura poate fi apasata, in general, de 400.000 de ori, fara sa se inregistreze defectiuni.

Pentru a testa proprietatile materialelor de baza folosite, fiecare model este expus, intr-o camera "termovibranta", unei serii de fluctuatii electrodinamice timp de 8 ore. In acest timp, celularul este mutat de sus in jos, cu ajutorul unui minilift, intre cele doua poluri de temperatura (de la - 25 pana la +85 de grade Celsius).

Toti producatorii din domeniu apeleaza la acest gen de verificari. Alt test pe care trebuie sa-l treaca un celular este acela al impactului cu solul. Telefonul trebuie sa reziste la o cazatura pe o suprafata plana din piatra, de la o inaltime de 1,50 metri.

Capacul bateriei se poate deschide in timpul acestui test, bateria detasandu-se, in acest caz, insa o data remontat, telefonul trebuie sa functioneze din nou, fara probleme. Operatorii de telefonie mobila au si ei procesele interne de testare.

"Exista o procedura (cu aspecte specifice in functie de tipul de telefon) care urmareste modul de functionare al fiecarui model in retea", ne-a declarat Vanina Ungureanu - Product Division Manager Orange.

Indiferent de modalitatile de testare din partea unui producator sau operator, ultimul cuvant il are tot utilizatorul. Iar proba cea mai grea pe care trebuie sa o treaca un produs este aceea a timpului.
×
Subiecte în articol: IT