x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget China avertizează Google

China avertizează Google

16 Mar 2010   •   00:00

Guvernul chinez avertizează Google că ar trebui să respecte legislaţia locală chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile pe această piaţă, din cauza cenzurii şi a atacurilor informatice.

Investitorii au început deja să vândă acţiunile pe care le deţineau în cadrul Google, mai mulţi experţi considerând o certitudine retragerea companiei americane din China, la două luni după ce a anunţat că nu va mai tolera cenzura impusă de guvernul local.

Reprezentanţii Google nu au dezvăluit ce planuri au, lăsând loc speculaţiilor.

Pe de altă parte, guvernul de la Beijing a ţinut să amintească reprezentanţilor Google că nu agreează presiunile. Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Comerţului a declarat azi că Google ar trebui să se supună legilor, chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile din China.

"Când au intrat pe piaţa chineză, în 2007, le-a fost specificat în mod clar că trebuie să respecte legile chineze. Sperăm că Google, chiar dacă rămâne pe piaţa din China sau dacă se retrage, va respecta legile chineze", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

"Chiar dacă îşi închide operaţiunile, procesul ar trebui să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia chineză", a mai spus el.

Legislaţia chineză prevede ca ministerul Comerţului să fie informat de către companiile străine despre planurile de retragere de pe piaţă.

Eric Schmidt, CEO al companiei, a declarat săptămâna trecută că speră să anunţe curând rezultatele discuţiilor cu oficialii chinezi despre posibilitatea de a le oferi celor 384 de milioane de internauţi din China rezultate necenzurate ale căutărilor online.

Mulţi experţi de pe piaţa media sunt de părere că Partidul Comunist Chinez nu va face un compromis în ceea ce priveşte cenzura. Potrivit Financial Times, discuţiile dintre Google şi guvernul chinez au ajuns într-un impas şi compania americană este sigură în proporţie de "99,9%" că va închide motorul Google.cn.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat luni că discuţiile cu oficialii chinezi nu s-au încheiat, dar a specificat că grupul american este hotărât să nu mai accepte cenzura.

Operatorii de servicii de internet sunt obligaţi să cenzureze cuvinte şi imagini pe care Partidul Comunist le consideră inacceptabile.

Platforme foarte populare la nivel internaţional, precum Facebook, Twitter şi YouTube, sunt blocate în China, unde autorităţile folosesc un filtru ce nu le permite utilizatorilor să acceseze conţinuturi interzise.

 


×
Subiecte în articol: redactie