x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Chinezii au “clonat” YouTube si Google

Chinezii au “clonat” YouTube si Google

29 Ian 2010   •   00:00
Chinezii au “clonat” YouTube si Google

Copii ale motorului de căutare Google şi ale platformei YouTube au fost lansate în China, în condiţiile în care adevăratul Google a ameninţat de curând că se va retrage din această ţară şi că nu va mai accepta cenzurarea serviciilor sale.



YouTubecn.com oferă videoclipuri preluate de pe serviciul real YouTube, care este proprietatea Google şi este blocat în China.

Copia motorului de căutare Google se numeşte Goojje şi include o rugăminte adresată companiei americane de a nu părăsi teritoriul Chinei.

Proiectele-copie, care sunt separate, au fost lansate la o zi diferenţă, imediat după ce Google a ameninţat că se retrage din China.

"Care este reacţia în astfel de cazuri În SUA intentezi un proces. În China reacţia este un simplu «eh!», asta în cazul în care nu aduc daune semnificative brandului", a declarat TR Harrington, CEO al companiei Darwin Marketing, citat de Media Guardian.

Google şi-a limitat comentariile referitoare la copiile realizate după site-urile sale. "Singurul comentariu pe care îl pot face în acest moment este să confirm că aceste site-uri nu sunt afiliate companiei", a precizat purtătorul de cuvânt al companiei americane, într-un e-mail.

"Am făcut acest lucru ca serviciu public", a declarat autorul copiei YouTube, Li Senhe, pentru publicaţia Christian Science Monitor. Pe site-ul replică a YouTube, care este în limba engleză, pot fi găsite inclusiv videoclipuri ale revoltelor sociale din China.

Adevăratul YouTube a fost blocat în China în 2008, după ce pe site au fost publicate videoclipuri ale revoltelor din Tibet.

Goojje, este un motor de căutare funcţional care arată ca o combinaţie între Google şi rivalul său chinez, Baidu.

"Mai exact, Goojje nu este un motor de căutare, ci o platformă pentru a-ţi găsi prietenii", a spus unul dintre fondatorii săi, Xiao Xuan, pentru Henan Business Daily.

Xiao a spus că site-ul nu are la fel de multe materiale sensibile precum copia YouTube şi că este "destul de curat după standardele cenzurii din China".

×
Subiecte în articol: redactie