x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Clanurile Gambino "lucreaza" si pe Net

Clanurile Gambino "lucreaza" si pe Net

10 Mar 2005   •   00:00

Serviciile de securitate spun ca sindicatul crimei se muta pe Internet: spalare de bani, frauda, taxe de protectie. Membri ai clanului mafiot Gambino au strans in cativa ani sute de milioane de dolari prin diverse escrocherii on-line.


ALEXANDRU RADESCU

AMENINTARE. Mai nou, unii experti in calculatoare gandesc pentru structurile mafiote
Pe Internet se fac bani buni. O gramada de bani. Miliarde. Din afaceri on-line, publicitate, jocuri de noroc etc. Noul El Dorado se afla intr-un mediu virtual, dar nu fantomatic! Nu se putea ca acest spatiu sa nu fie invadat si de organizatii mafiote.

Una dintre cele mai puternice familii mafiote din SUA, clanul Gambino, "provoaca" din nou FBI-ul, desi se stie ca mare parte dintre membrii ei se afla dupa gratii. Despre ce este vorba? Sase persoane, dintre care doua au legaturi cu clanul Gambino, au reusit ca in 5 ani sa stranga aproximativ 700 de milioane de dolari din escrocherii pe Internet. In cele din urma, FBI-ul a reusit sa le aresteze si s-a descoperit ca seful lor era Salvatore Locascio, fiul fostului "consigliere" al familiei Gambino. Salvatore este pasibil de o pedeapsa de 9 ani de inchisoare si poate ajunge coleg de celula cu tatal sau, deja arestat in urma proceselor care au "decapitat" clanul Gambino.

TEPE DE MILIOANE. Banii au fost stransi in mai multe feluri. Au dezvoltat pe Internet o "retea" de site-uri-capcana, cu diverse servicii pe bani. Furau bani de pe cartile de credit ale celor care intrau pe site-uri pentru adulti, chiar si atunci cand erau pe sectiunea "free tours". De asemenea, au adunat 230 de milioane de dolari de la cei carora le cereau date de pe card, pacalindu-i ca au nevoie de aceste informatii pentru a se asigura ca sunt majori. Dupa cum se arata intr-un material Times on-line, averea stransa s-a transformat intr-o companie de telefonie si o banca in Missouri. In plus, au creat 64 de companii prin care se spalau banii.

TAXE DE PROTECTIE. Serviciile de securitate spun ca sindicatul crimei se muta pe Internet: spalari de bani, frauda, extorcare de bani prin intermediul retelelor de computere. Nu de putine ori au fost semnalate cazuri in care mai multe site-uri au trebuit sa plateasca taxe de protectie pentru a nu suferi atacuri informatice, care le-ar produce importante daune financiare. De obicei este vorba de site-uri de comert electronic, pariuri, jocuri de noroc on-line. Anul trecut, firme care furnizeaza servicii de card pentru cumparatori on-line, precum Authorize.net, au suferit in decurs de cateva saptamani mai multe atacuri informatice dupa ce au refuzat sa plateasca taxe de protectie, dupa ce primisera diverse mail-uri de amenintare. Dar, dupa cum declara oficiali din departamente care se ocupa cu combaterea criminalitatii informatice, majoritatea site-urilor vizate prefera sa plateasca taxe de protectie.
×
Subiecte în articol: IT