O celebra melodie new-wave, inca rulata la TV sau la posturi de radio, spune ca "Video killed the radio star" (The Buggle, 1979). Extrapoland, inovatiile tehnologice, fiecare val de moda (indiferent de domeniul in care se aplica) trimite la anticariat, in vitrine de muzeu sau albume produsele unei/unor generatii, alte tehnologii, servicii, obiceiuri. De altfel, manualele de scoala nu au omis sa ne vorbeasca nici despre "homo faber", dar nici despre rascoalele Luditilor din Anglia sec. XIX, in toiul Revolutiei industriale. Cel putin pana in momentul de fata, postasii nu s-au apucat sa distruga computere si retele de fibra optica (cu ajutorul carora ne trimitem "scrisori" si alte tipuri de mesaje), iar functionarii de la ghiseu nu protesteaza cu "manie proletara" impotriva serviciilor electronice.
Practici, sau mai "saraci"?
Britanicii s-au apucat sa intocmeasca un clasament al obiceiurilor si serviciilor eliminate din viata publica de catre tehnologie in ultimii 30 de ani si regasim aici: de la scrisori clasice la filmarea si casetele VHS, de la telefoane publice la carti de telefoane tiparite, de la enciclopedii la achizitia unui buchet de flori de la floraria din coltul strazii.
Chiar daca Romania nu este in topul digitalizarii si al computerizarii, ne regasim in acest clasament, cel putin ca tendinta sau servicii si tehnologii care (inca) functioneaza in paralel. Avem un business al florariilor online, trimitem sute de milioane de mail-uri (cu atasament de sarbatori) si SMS-uri (inclusiv MMS-uri), ne alegem (si platim) concedii online, dar si calatoriile cu avionul, iar stirile cu cabine telefonice vandalizate lipsesc si in ziua unui "derby de traditie".
Pierderi digitale
Camerele foto digitale tot mai performante si HDD-urile externe ne scutesc si de drumurile la studiourile foto, putini fiind cei care mai cumpara albume clasice pentru fotografiile scoase pe hartie. Dovada sunt si site-urile personale sau retelele sociale de tip Facebook. Sigur, stocarea digitala are si riscurile ei, mai ales atunci cand ne "crapa" HDD-ul sau cardul microSD (in cazul fisierelor din telefonul mobil). Sau pur si simplu le pierdem sau ne sunt furate aceste pretioase purtatoare ale amintirilor digitalizate.
Viata prin click-uri
De asemenea, studiul (publicat de telegraph.co.uk) mai arata ca pentru sase din zece britanici noile tehnologii le permit sa corecteze balanta intre serviciu si viata de familie/timpul liber. Mai mult, unul din cinci cetateni are in preajma un echipament conectat la internet, iar media britanica a electronicelor din locuinta arata cifra patru la gadgeturile din posesie.
Gadget-uri care "expira"
Nu e un secret: si electronicele de consum sunt vizate de efemeritate, chiar daca multe dintre ele au primit, candva, diploma de "gadgetul anului", "cel mai dorit..." etc. Printre gadget-urile vizate de prognoza analistilor de piata, citati de mainstreet.com, sunt dispozitive precum GPS-ul, e-Reader (+foto), celulare si camere foto compacte cu functii de baza si ieftine, DVD player, CD/DVD reinscriptibil, console video. De cativa ani, echipamentele GPS clasice sunt amenintate de terminale smartphone cu ecran mare, tactil si pe care poti descarca o harta, bazandu-te pe platforma GPS integrata. Asta cand nu iti permiti sa platesti traficul de date prin Google Maps, de exemplu. "Probabil ca prin 2020 nu se vor mai vinde echipamente de la TomTom sau Garmin pentru ca vor fi inlocuite de smartphone sau pentru ca GPS-urile vor fi echipamente standard in masini", e de parere Charles S. Golvin, analist Forrester. Despre e-Reader s-a spus ca va inlocui cartea tiparita. Pe de-o parte pentru ca poate stoca sute, mii de volume in format digital, pe de alta parte pentru ca beneficiaza de o tehnologie care nu mai jeneaza ochii la folosire ore in sir (e-ink). Iata insa ca explozia tablet PC-urilor este vazuta si ca un "exterminator" de tablete. Cu alte cuvinte, de ce sa cumperi un e-Reader doar pentru a citi o carte, cand poti sa faci asta, alaturi de multe altele, pe o tableta? Consolele Wii, XBox sau PlayStation vor arata foarte diferit de ceea ce stim noi azi. Analistii cred ca urmatoare generatie de televizoare smart va include si un sistem gaming, va fi incorporat. Cercetarile de piata arata ca in 2015 piata smartphone va detine o cota de 80% din totalul telefoanelor mobile vandute in lume. Conform unui raport Creative Strategies, in 2018 toate telefoanele mobile vandute pe piata vor fi smartphones.