x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comisarul Reding: Interceptări cu penseta, nu cu aspiratorul!

Comisarul Reding: Interceptări cu penseta, nu cu aspiratorul!

06 Iun 2014   •   17:31
Comisarul Reding: Interceptări cu penseta, nu cu aspiratorul!

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, le-a recomandat guvernelor europene să folosească 'mai degrabă pensetele decât aspiratoarele' în activităţile lor de interceptare a comunicaţiilor populaţiei, ea referindu-se la anunţul recent al companiei Vodafone care a dezvăluit că unele guverne se conectează la reţeaua sa de telefonie pentru a asculta masiv convorbirile abonaţilor, relatează AFP.

Raportul VODAFONE zguduie comunicaţiile globale

La conferinţa de presă ce a urmat reuniunii miniştrilor europeni de justiţie, Viviane Reding a subliniat necesitatea protejării vieţii private a cetăţenilor şi a cerut statelor să fie selective în culegerea de informaţii de la aceştia. 'Pentru activitatea poliţiei este important să avem reguli şi să folosim mai degrabă pensetele decât aspiratoarele în activitatea de colectare a informaţiilor personale', a recomandat ea, admiţând totuşi că 'problemele ce ţin de securitatea naţională ies din acest cadru'.

'În Uniunea Europeană un judecător trebuie să autorizeze accesul la datele personale ale cetăţenilor, iar aceste reguli se aplică pe ansamblul Uniunii', a mai precizat comisarul european.

Mai devreme în aceeaşi zi, compania britanică de telecomunicaţii Vodafone a dezvăluit un raport inedit în care afirmă că unele guverne europene au acces direct la reţeaua ei de telefonie şi astfel pot intercepta convorbirile clienţilor săi. 

În document se subliniază că există un mic număr de ţări europene, ce nu sunt însă precizate, unde legea obligă operatorii de telecomunicaţii să instaleze cabluri de acces direct sau permite guvernelor să facă acest lucru, fapt care permite monitorizarea în masă a convorbirilor şi chiar localizarea celor care vorbesc la telefon. Însă în majoritatea ţărilor europene, pentru a obţine date despre convorbirile telefonice autorităţile trebuie să ceară ajutorul operatorului, care deţine un control deplin asupra reţelei sale. (Agerpres)

×